Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Коментар Юридичного відділу УПЦ щодо розгляду справи за позовом Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври до Національного заповідника

9 серпня Господарським судом міста Києва винесено рішення про відмову в позові Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Чоловічого монастиря Української Православної Церкви до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про визнання недійсним правочину щодо односторонньої відмови Національного заповідника від договору укладеного у 2013 році про користування культовими будівлями та іншим майном.

Юридичний відділ УПЦ інформує про те, що наразі рішення суду не набрало законної сили, тому відсутні будь-які підстави для вчинення дій направлених на припинення права користування монастирем будівлями та майном.

Наразі повного тексту судового рішення судом не виготовлено.

Мотиви та норми права, з яких суд виходив приймаючі рішення, судом письмово не викладено та повний текст рішення не проголошено.

Разом із тим, виходячи із того, що розірвання договору в односторонньому порядку відбулося неправомірно, а відтак, відповідно до ч. 1 ст. 216 Цивільного кодексу України, така відмова не створила юридичних наслідків, а судом неповно та необ’єктивно досліджено докази та обставини справи, можливо стверджувати про прийняття рішення із суттєвим порушенням норм матеріального та процесуального права, наслідком чого буде подання апеляційної скарги та перевірка законності прийнятого рішення судом апеляційної інстанції.

Не дивлячись на те, що рішення не набуло законної сили заповідник вирішив 10 серпня 2023 року незаконно опечатувати корпуси, якими правомірно користується монастир. У звʼязку із цим звертаємо увагу, що будь-які дії представників Заповідника щодо опечатування корпусів, або перешкоджання у їх користуванні монастирем є не тільки незаконним, а й кваліфікується як самоуправство, за що передбачена кримінальна відповідальність!