Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Господарському суді Києва відбулося перше засідання за позовом Києво-Печерського монастиря до Заповідника

Суд відклав засідання за позовом Монастиря до Заповідника на 9 серпня.

19 липня 2023 року у Господарському суді м. Києва відбулося перше судове засідання по суті справи за позовом Києво-Печерського монастиря до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про визнання недійсною відмови Заповідника від договору про оренду обителі. Про це повідомив адвокат протоієрей Микита Чекман,

Представники Монастиря вказали підстави для задоволення позовних вимог Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, тобто визнання за Монастирем права користуватися Святинею.

«Сторони ставили одна одній питання, щоб остаточно визначитися з усіма наявними розбіжностями, яких, як виявилося, у справі достатньо. Також сьогодні Судом досліджувалися письмові докази, зокрема результати перевірок, якими начебто встановлені порушення Монастирем умов Договору», — проінформував він.

Адвокати звернули увагу на те, «ким саме було встановлено, що майно обителі утримується в неналежному стані: Мінкультом, Мін’юстом, Мінекономіки, СБУ, ДЕСС і МВС», і підкреслили, що «до усіх результатів перевірок слід ставилися критично, оскільки вони проведені неуповноваженими особами».

«Саме для цього представники Монастиря і заявляли клопотання про призначення будівельно-технічної експертизи, у якій, на жаль, Суд відмовив, — нагадав адвокат. — Водночас уже зараз у судовому засіданні під час дослідження доказів виникли питання, на які сторони не можуть надати відповідь, оскільки не мають спеціальних знань у технічній сфері».

Суд надав сторонам можливість підготуватися до судових дебатів і відклав судове засідання на 9 серпня 2023 року на 11 год 00 хв, яке відбудеться у приміщенні Господарського суду м. Києва.