Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Понад 4 млн грн бюджетних коштів в умовах війни Заповідник витратив на «охорону» Лаври

Як підкреслив адвокат, в умовах війни більше ніж чотири мільйони бюджетних коштів будуть витрачені на діяльність компанії, яка перешкоджає віруючим УПЦ користуватися культовими будівлями та здійснювати богослужіння.

4 328 568, 40 грн бюджетних коштів має сплатити Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» Управлінню поліції охорони в м. Києві, відповідно до укладеного між ними Договору про надання послуг з охорони території Києво-Печерської Лаври. Про це 20 липня 2023 року нагадав адвокат Монастиря протоієрей Микита Чекман.

За його словами, українці сплачують податки, які мали б бути спрямовані на підтримку ЗСУ, якісну освіту, медицину, соціальне забезпечення, натомість вони витрачаються начебто на «охорону» території Києво-Печерської Лаври Заповідником, діяльність якого фінансується коштом бюджетних коштів.

«Виникають питання не лише щодо правомірності укладення такого Договору, але і його економічної доцільності. В умовах війни та колосальних видатків більше ніж чотири мільйони бюджетних коштів будуть витрачені на діяльність компанії, яка перешкоджає священнослужителям та парафіянам Української Православної Церкви користуватися культовими будівлями та здійснювати богослужіння», — написав юрист.

Ознайомитися зі змістом самого Договору, умовами його укладення можна на сайті «Prozorro», у якому, зокрема, у частині щодо необхідності застосування відкритих торгів для закупівлі послуг йдеться: «Послуги з охорони (фізичної, тривожної та охоронної сигналізації об’єктів Заповідника) можуть бути надані виключно Управлінням поліції охорони в м. Києві через об’єктивну відсутність конкуренції з технічних причин».

«Чи не свідчить це про корупційну складову питання?», — зазначає адвокат.