Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Монахів позбавили права брати участь у суді про долю Києво-Печерської Лаври — адвокат монастиря


20 липня у Господарському суді м. Києва відбулося перше судове засідання за позовом Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» до Києво-Печерського монастиря. На засідання прибуло 40 ченців.

Підтримати монахів прийшли також численні віряни, деякі з них також були допущені до залу засідань. Після того, як обидві сторони виступили зі вступним словом, було оголошено перерву. Розгляд справи перенесли на серпень 2023 року.

Коментуючи судове засідання, адвокат монастиря протоієрей Микита Чекман розповів, що Господарський суд Києва відмовився залучати насельників Києво-Печерської лаври як третіх осіб до розгляду справи про їхнє виселення з обителі.

«На судове засідання сьогодні прибули ченці, які подали заяви про залучення їх до справи як третіх осіб, оскільки рішення про їхнє виселення впливатиме на їхні права та обов’язки, – розповів отець Микита. – Але суд знехтував їх правом, обґрунтувавши це тим, що суперечка стосується двох юридичних осіб і нібито рішення про виселення монастиря жодним чином не впливатиме на ченців, які там мешкають».

Адвокат назвав це рішення суду абсурдним і зазначив, що «оцінку його законності буде надано в апеляційному порядку».

Також юрист пояснив, що засідання перенесли, бо слідчий у справі митрополита Павла Савенко призначив його допит на той же день і час, коли мало відбутися засідання Господарського суду.

Слідчий замовив «доставку» митрополита на допит, і на ньому мав бути присутній протоієрей Микита як адвокат ієрарха. Проте він не встиг доїхати до свого підзахисного, архієрей відмовився свідчити без адвоката, тому його відвезли назад до СІЗО.

Окрім того, він проінформував, що захисники оскаржать у суді дії Національного заповідника, представники якого за силової підтримки поліції опечатують корпуси обителі.

«Було підготовлено позов, у якому ми просимо визнати недійсним наказ, відповідно до якого відбуваються ці незаконні свавільні опечатування та блокування корпусів, які здійснює заповідник, не чекаючи будь-якого судового рішення», – сказав о. Микита.