Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

БЕЛГРАД. Патріарх Сербський Порфирій звернувся до світових лідерів із закликом виступити за звільнення митрополита Павла

«Ув’язнення митрополита Павла — це кричущий приклад порушення прав людини через її особисту та релігійну ідентичність».

22 липня на сайті Сербської Православної Церкви опублікували звернення Патріарха Порфирія, у якому він закликав Предстоятелів Помісних Православних Церков, релігійних діячів християнських конфесій та світових лідерів стати на захист ув’язненого намісника Києво-Печерської Лаври митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла. Про це повідомляє пресслужба Сербського Патріархату.

Своє звернення Святіший Патріарх Порфирій направив до всіх Предстоятелів Помісних Православних Церков, Папи Римського Франциска, архієпископа Кентерберійського Джастіна Уелбі, Президента Єпископської конференції Європейського Союзу кардинала Рейнхарда Маркса, Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, Верховного комісара ООН з прав людини Фолькера Тюрка, Всесвітньої ради церков, Конференції європейських церков, правозахисних організацій Amnesty International і Freedom House.

У листі Предстоятеля Сербської Православної Церкви зазначається, що в часи великих, важких і небезпечних історичних змін, які відбуваються сьогодні, обов’язком кожної людини, незалежно від її віросповідання, нації, ідеологічної чи політичної орієнтації, є вказувати на несправедливість, скоєну проти окремих осіб та їхніх основних людських прав.

Сьогодні, як зауважив Його Святість, прикладом людини, що потерпає від несправедливості, безумовно, є митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, якого суд в Україні посадив у в’язницю. Особам та інституціям, які знають ситуацію у світі, безумовно, зрозуміло, що відповідне судове рішення не може і не ґрунтується на жодному чинному законі.

Сербський Патріарх також підкреслив, що митрополит Павел завжди закликав до миру, припинення конфліктів і пошуку рішення шляхом діалогу, а тому він не може бути засуджений і ув’язнений через, наприклад, політичні переконання або через якусь словесну образу.

На переконання Патріарха Порфирія, митрополита Павла ув’язнили за те, що він православний ієрарх, вірний своїй Українській Православній Церкві та Вселенському Православ’ю.

«Ув’язнення митрополита Павла — це кричущий приклад порушення прав людини через її особисту та релігійну ідентичність», — йдеться у зверненні.

Зважаючи на всі викладені причини, Патріарх Сербський Порфирій закликав світових політичних та релігійних лідерів виступити за звільнення намісника Києво-Печерської Лаври.