Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Вітання Предстоятеля керуючому, духовенству, чернецтву та вірянам Харківської єпархії з 30-річчям прославлення в лику святих Собору новомучеників та сповідників землі Слобожанської


ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,
ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ ОНУФРІЮ,
МИТРОПОЛИТУ ХАРКІВСЬКОМУ І БОГОДУХІВСЬКОМУ
ДУХОВЕНСТВУ, ЧЕРНЕЦТВУ І ВІРЯНАМ ХАРКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

Ваше Високопреосвященство, Владико Онуфрій!
Дорогі отці, брати і сестри!

Сьогодні Українська Православна Церква молитовно вшановує пам’ять новомучеників Слобідського краю, які своїм життям сповідницьки засвідчили палку віру та відданість істині вчення Господа нашого Іісуса Христа в часи гонінь атеїстичної влади.

Минуле ХХ століття було для нашої Церкви часом великих випробувань. Можна без перебільшення сказати, що стояння у вірі Новомучеників і Сповідників можна порівняти з подвигом мучеників Древньої Церкви.

Тридцять років тому Священний Синод Української Православної Церкви прославив в лику святих Собор новомучеників та сповідників землі Слобожанської. Це стало визначною подією у духовному житті православного народу Харківщини, відкрило нові, досі невідомі імена подвижників віри і благочестя. Стараннями приснопам’ятного митрополита Никодима (Руснака) було зібрано матеріали та відомості про життєвий подвиг новомучеників і віднайдено мощі священномученика Олександра, архієпископа Харківського, які почивають нині в Благовіщенському соборі м. Харкова.

Шанування Новомучеників і Сповідників ХХ-го століття стало яскравою віхою відродження церковного життя. Тепер майже кожного дня у році поряд з древніми мучениками звершується пам’ять того чи іншого новомученика. Видаються їхні житія, друкуються творіння, в їхню пам’ять будуються і освячуються храми. Пам’ять про Новомучеників має особливо дбайливо зберігатися в тих місцях, де проходило їхнє життя, де був звершений ними подвиг заради Христа. Нове покоління християн повинно виховуватися в любові й шані до тих, хто заради віри і з любові до Христа зазнав безліч скорбот і поневірянь. Такій самовідданості потрібно нині виховувати наше майбутнє покоління. Саме справжня любов до Бога та до свого народу увінчали життя Нових Мучеників і Сповідників вінцями нетлінної слави, якої вже ніхто не в змозі в них відібрати.

Сьогодні наша Країна живе у важкий час війни. Українська Православна Церква, її духовенство та віряни роблять усе можливе в міру своїх сил для захисту своєї Батьківщини та відновлення миру у своєму рідному домі – нашій Богом береженій Україні. Нехай в цьому нас надихають новомученики та сповідники землі Слобожанської, щоб усі ми були їх достойними нащадками, заради кращого та гідного подальшого життя нашого українського народу.

Користуючись нагодою, сердечно поздоровляю Високопреосвященнішого митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія з днем Небесного Покровителя. Ваше Високопреосвященство! Нехай молитовним предстательством священномученика Онуфрія, єпископа Курського і Обоянського, Господь умножає Свої милості і щедроти в Вашому боголюбивому служінні і житті та над усією духовною паствою, що перебуває під Вашим благодатним Святительським омофором.

Многая і благая Вам літа!

ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

1 червня 2023 року,

м. Київ