Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Неділю про самаряниню Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі

14 травня, у Неділю 5-ту після Пасхи, про самаряниню, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Богослужіння відбулось у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського.
Предстоятелю співслужили архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство Лаври та гості у священному сані.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

Першосвятитель розтлумачив Євангельське зачало дня, про те, що «Господь готовий дати кожній людині благодать живої води».

«Але лише та людина, яка живе згідно з Божественними законами, яка вклоняється Богу в дусі та істині, здатна вмістити в собі цю благодать, — сказав Блаженніший владика. — І ця благодать зробить нас щасливими».

Розмова з самарянкою, за словом Предстоятеля, є багатою богословськими смислами та відкриває нам чимало таємниць майбутнього життя.

Зокрема, Його Блаженство звернув увагу на важливу обставину: щоб «вклонятися Богу в дусі та істині», потрібно знати, Хто Такий Бог.

«Зараз дуже розповсюджена така фраза: “Я визнаю Бога, так, Він є, але Який Він є — це мене не цікавить. Він є, я поставлю свічку і все, щоб Він мене не турбував”. Це не достатнє пізнання Бога. Пізнати те, що Бог є — це лиш половина справи. Людина обдарована від Бога розумом, щоб пізнати Бога, Хто Він є», — наголосив він.

Митрополит Онуфрій підкреслив, що без пізнання Бога неможливо творити Його волю:

«У Бога всі бажання святі, Він хоче, щоб ми знали любов Божу, щоб ми знали добро… Така людина ніколи не скоїть нікому зла, тому що знає — Бог є добро; така людина не буде мати ненависті до кого-небудь, тому що знає — Бог є любов; така людина не буде віднімати щось від іншого, тому що знає — Бог не благословляє так робити; така людина не образить ані свою матір, ані свого батька, ані батька і матері іншої людини, ані свою батьківщину, тому що знає — Бог сказав: “Шануй батька і матір, і благо тобі буде на землі”. Коли людина знає Бога, то вона стає спроможною робити добрі справи… Тоді це духовне поклоніння угодне Богові, таких поклонників Бог Собі шукає».

На сугубій єктенії піднесли до Господа особливі прохання про мир на українській землі і позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після відпусту Блаженніший владика привітав паству зі святом Світлого Христового Воскресіння та Неділею про самарянку. Архіпастир особливо привітав вірянок, які названі на честь мучениці Фотинії (Світлани).

“Молитвами […] Богородиці, хай Господь береже усіх нас, наших воїнів, наш народ і благословить землю нашу миром”, – побажав Блаженніший Митрополит Онуфрій.