Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В єпархіях УПЦ молитовно вшанували пам’ять воїнів Другої світової війни, та загиблих Захисників України нашого часу


8-9 травня   у всіх регіонах України духовенство та віряни Української Православної Церкви помолилися за упокоєння душ полеглих воїнів, які в роки Другої світової війни захищали нашу землю від нацизму, а також тих військовослужбовців, які у наш час віддали свої життя, обороняючи Україну від російської агресії.

Митрополит Сумський і Охтирський Євлогій відвідав у м. Сумах центральне міське кладовище та пам’ятник Вічної Слави.

Архіпастир поклав квіти до меморіальних монументів та молитовно вшанував пам’ять Захисників та невинно убитих мирних жителів, які загинули у роки Другої світової війни та під час сучасної війни, яку Росія розпочала проти України.

З благословення митрополита Євлогія молитовне поминання воїнів та жертв воєнних дій відбулося у всіх благочиннях Сумської єпархії.

Так, у м. Білопілля благочинний Білопільського округу протоієрей Олександр Кривохижа відслужив панахиду та поклав квіти біля пам’ятника Захисникам.

8 травня архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор у співслужінні духовенства м. Хмельницького звершив заупокійну літію на міському військовому кладовищі за загиблими воїнами, які полягли на полі бою, захищаючи українську землю від ворогів у загарбницьких війнах минулого століття і сьогодення.

На завершення богослужіння архієпископ Віктор та священнослужителі Хмельницької єпархії поклали квіти до меморіалу пам’яті загиблих воїнів.

9 травня архієпископ Віктор звершив заупокійну літію у Свято-Троїцькому храмі Головчинецького Спасо-Преображенського жіночого монастиря за загиблими воїнами, які життя своє віддали, борючись із нацизмом у минулому столітті, та полягли за Україну в наш час.

За богослужінням молилася настоятельниця монастиря ігуменя Любов (Піхур) із сестрами обителі.

З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента у Миколаївському кафедральному соборі м. Ніжина було звершено соборну панахиду за упокоєння жертв Другої світової війни.

Богослужіння очолив вікарій Ніжинської єпархії єпископ Ладанський Феодосій.

З благословення митрополита Климента панахиди з поминанням жертв війни, а також молебні за мир в Україні та за українських воїнів було звершено в усіх храмах Ніжинської єпархії.

З благословення митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія духовенство м. Харкова звершило панахиду за загиблими воїнами та помолилися за мир в Україні у каплиці на честь ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих» на Меморіальному комплексі Слави міста Харкова.

Також у цій каплиці заупокійне богослужіння звершили насельники Покровського чоловічого монастиря м. Харкова.

Панахиди за загиблими воїнами та молебні за мир в Україні були звершені в усіх храмах Харківської єпархії.

З благословення митрополита Олександрійського і Світловодського Боголєпа у всіх храмах і монастирях Олександрійської єпархії молилися за загиблих у Другій світовій та сучасній російсько-українській війнах.

Також священнослужителі відвідали домівки ветеранів та дітей війни.

З благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора в смт Приборжавське панахиду за полеглими воїнами очолив настоятель Покровського храму протоієрей Олександр Ряшко.

Після закінчення молитви священнослужитель разом із присутніми поклали квіти до стели загиблих воїнів.

Насельники Свято-Троїцького Межирицького чоловічого монастиря Рівненської єпархії разом з жителями села та дітьми недільної школи звершили панахиду біля пам’ятника загиблим у роки Другої світової війни

Також були піднесені молитви за упокоєння воїнів, котрі загинули у новітній російсько-українській війні, захищаючи територіальну цілісність України.

З благословення митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела вікарій Одеської єпархії архієпископ Южненський Діодор взяв участь у загальноміському традиційному заході в Одесі — покладанні квітів до монумента Невідомому матросу на Алеї слави.

Також з благословення правлячого архієрея у храмах Одеської єпархії були піднесені молитви за спокій всіх тих, хто загинув у часи Другої світової війни.