Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В єпархіях Української Православної Церкви помолились за жертв трагедії на ЧАЕС у 37-мі роковини

26 квітня увесь світ відзначив День пам’яті загиблих у радіаційних аваріях і катастрофах. З моменту Чорнобильської катастрофи – найбільшої за всю історію ядерної енергетики у світі – минув 37 рік. В Українській Православній Церкві вшанували героїв-чорнобильців молитвою.

Заупокійна літія за загиблими внаслідок аварії з благословення ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра була відслужена в Київських духовних школах. За богослужінням помолилися за всіх, хто помер внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році.

“Заупокійне богослужіння нагадало про важливість пам’яті та поваги до тих, хто віддав своє життя за нашу безпеку та майбутнє. Ми повинні завжди пам’ятати про подвиг ліквідаторів та жертв Чорнобиля та шанувати їхню пам’ять”, – йдеться у повідомленні.

З благословення митрополита Черкаського і Канівського Феодосія в Черкаській єпархії відбулася низка жалобних заходів. Зранку на Божественній літургії підносились особливі молитви «о упокоении душ усопших рабов Божиих, от катастрофы Чернобыльския пострадавших».

А трохи згодом було звершене заупокійне богослужіння біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи, що встановлений у Соборному парку навпроти Архангело-Михайлівського кафедрального собору м.Черкаси, яке очолив яке очолив секретар Черкаської єпархії протоієрей Василій Вознюк в співслужінні благочинного Черкаського округу протоієрей Сергія Чумака і міського духовенства. На завершення, пам’ять про Героїв-ліквідаторів ЧАЕС священнослужителі вшанували покладанням квітів.

У Свято-Троїцькому кафедральному соборі м. Дніпро за загиблими внаслідок аварії була відслужена заупокійна літія Пасхальним чином. Богослужіння очолив митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней у співслужінні духовенства єпархії.

З благословення митрополита Кременчуцького і Лубенського Миколая у Свято-Троїцькому храмі Кременчука було звершено панахиду, яку очолив протоієрей Іоанн Вус.

На території Миколаївського храму м. Кривий Ріг (Інгулець) пройшли пам’ятні заходи, присвячені пам’яті подвигу як живих, так і спочилих героїв Чорнобиля. Перед пам’ятником загиблим рятівникам-чорнобильцям заупокійну літію звершив настоятель Миколаївського храму ієрей Артемій Назарук.

На поминальний захід прибули представники Інгулецької районної в місті Кривому Розі ради, учасники ліквідації аварії на атомній електростанції та чисельні парафіяни. По закінченні богослужіння отець Артемій звернувся до присутніх зі словом про жертовний подвиг полеглих, внаслідок аварії на ЧАЕС, після чого до пам’ятника була закладена капсула з іменами померлих героїв-чорнобильців, що мешкали в Інгулецькому районі міста.

Насамкінець присутні богомольці на чолі з настоятелем поклали квіти до пам’ятника Героям Чорнобильцям, вшанувавши подвиг тих, хто поклав свої життя, борючись з наслідками аварії на ЧАЕС, задля життя наступних поколінь.

У день, коли згадують трагедію на Чорнобильській АЕС: дякують живим ліквідаторам і вшановують пам’ять загиблих, благочинний Білокуракинського округу Сєверодонецької єпархії архімандрит Володимир (Могильний) біля меморіалу Героям-Чорнобильцям звершив заупокійну літію про покійного отця, раба Божого Віктора, і про всіх покійних ліквідаторів і всіх постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

Могильний Віктор Володимирович (1949 р.н.) – учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Влітку 1986 року був відряджений із Верхнянської автобази (м. Лисичанськ) до Чорнобиля і працював на КамАЗі безпосередньо біля реактора.

З благословення архієпископа Хмельницького і Старокостянтинівського Віктора клірики Пантелеймонівського храму м. Хмельницького звершили заупокійну літію за загиблими внаслідок катастрофи у 1986 році.

Під час Божественної літургії в Успенському храмі села Стара Талалаївка Прилуцького району Чернігівщини митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент підніс заупокійні молитви про упокоєння жертв Чорнобильської катастрофи. Цього ж дня, з благословення керуючого Ніжинською єпархією, настоятель храму на честь святителя Іоанна Милостивого у м. Ніжині протоієрей Олександр Кучер звершив заупокійне богослужіння за жертвами аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Богослужіння було завершено біля пам’ятного знаку “Дзвони Чорнобиля” у міському парку, який також присвячено героям-ліквідаторам наслідків цієї страшної аварії.