Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. У Переяславі міська влада створила комісію по захопленню двох храмів Української Православної Церкви та призначила її головою «благочинного ПЦУ»

6 квітня міський голова Переяслава В’ячеслав Саулко видав розпорядження, відповідно до якого була створена комісія «для обстеження та передачі» Свято-Троїцького та Успенського храмів міста Переяслав під контроль прибічників «ПЦУ». Сьогодні, 10 квітня, ця комісія вчинила спробу захопити вказані храми, втім парафіяни відстояли свої святині.
Головою комісії «по обстеженню та передачі храмів» був призначений «переяславський благочинний ПЦУ» Іван Бобітка, а у її склад увійшли ще сім осіб, серед яких двоє – це «священники ПЦУ», які у цій структурі призначені «настоятелями» вказаних храмів.

Слід зазначити, що провокації навколо цих храмів міська влада Переяслава спільно із представниками «ПЦУ» вчиняє ще з літа минулого року. Зокрема, за сприяння влади відбулась перереєстрація релігійних громад Троїцького та Успенського храмів на користь «ПЦУ». Підставою для цього послужили рішення зборів територіальної громади Переяслава, а не зборів релігійних громад цих храмів, що є грубим порушенням законів України.

Оскільки справжні члени релігійних громад залишаються вірними Українській Православній Церкві під омофором Блаженнішого Митрополита Онуфрія, Троїцький та Успенський храми були й надалі на законних підставах у користуванні УПЦ.

Втім 10 квітня, о 10:00, члени створеної міським головою комісії розпочали свою роботу та прибули до Троїцького, а згодом і до Успенського храмів Переяслава.

«Біля обох церков комісію зустріли наші віруючі, які молилися на храмовій території, і, оскільки члени цієї комісії не мали жодних законних підстав проводити огляд і передачу храмів та майна, якими користуються віряни УПЦ, парафіяни не допустили цих людей всередину своїх храмів», – зазначив протоієрей Олексій Носенко.

Голова юридичного відділу Бориспільської єпархії також наголосив, що, судячи з дій міської влади Переяслава, можна з упевненістю заявити, що вона не просто сприяє захопленню храмів УПЦ, а організовує їх, що в свою чергу є грубим порушенням 35 статті Конструкції України, у якій гарантується свобода віросповідання та безперешкодне ведення релігійної діяльності громадян, та інших законів України і міжнародних правових норм.

За словами отця Олексія, всі незаконні дії влади вже оскаржуються і додатково будуть оскаржені у суді.