Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Слово Блаженнішого Митрополита Онуфрія до учасників Першого Зібрання західноєвропейського духовенства Української Православної Церкви


Ваше Преосвященство, дорогий владика Веніамін!
Ваші Високопреподобія і Преподобія, дорогі отці!

Сердечно вітаю вас з Першим Зібранням західноєвропейського духовенства Української Православної Церкви, на якому ви будете обговорювати пастирські питання щодо опікування нашими вірянами, які проживають закордоном.

Війна Російської Федерації проти України і пов’язана з цим масова еміграція закордон українців, серед яких є значна кількість наших вірних, поставили перед нашою Церквою нові пастирські виклики. В нових умовах, що склалися, ми соборно прийняли низку рішень, які мають ціллю створити можливості для більш ефективного служіння нашої Церкви Богу і людям на цьому історичному етапі. Серед цих рішень особливе місце займає опіка українською православною діаспорою. Численні звернення наших вірян з проханням про утворення парафій Української Православної Церкви закордоном свідчать про гостру потребу нашої присутності за межами нашої Батьківщини. Наша Церква покликана бути поряд з нашими вірними, де б вони не знаходилися.

Життя православної парафії закордоном не вичерпується лише богослужінням, молитвою і проповіддю. Закордонна парафія це ще й простір для спілкування, де людина знаходить частинку Батьківщини і таким чином відчуває відраду і втіху в ностальгії за домом, яку переживає кожен мігрант. Саме тому, шановні отці, створюйте в рамках ваших громад сімейну і дружню атмосферу для безпосереднього і невимушеного спілкування, де б кожна людина знайшла затишок. Часто на ваші плечі лягає відповідальність за збереження сімей, багато з яких є зараз розділеними, за втіху в горі, за допомогу в побуті – від влаштування дітей в садочок до сприяння людям в пошуку роботи. Сьогодні наші люди зранені війною і її наслідками, а тому ще більше потребують Бога, потребують духовної втіхи, доброго пастирського слова, усердної молитви, а також просто потребують людини віри, яка була б поряд з ними у їхніх випробуваннях. Таким чином, перед вами, дорогі отці, відкрите велике поле служіння нашим людям, які проживають закордоном.

Досить швидкий розвиток наших громад закордоном є втіхою для наших вірних всередині країни. Адже в той час, коли в нас захоплюють храми всередині країни, наша Церква створює нові громади закордоном. Християнин покликаний створювати, а не руйнувати; будувати, а не захоплювати збудоване чужим трудом; закликати до храму, а не виганяти з нього. Християнин, куди б він не прийшов, має після себе залишити краще, аніж було до нього. Тому, мені приємно спостерігати за мирним і конструктивним розвитком наших громад закордоном.

Користуючись можливістю, прошу вас передавати мою сердечну вдячність священнослужителям Помісних Православних Церков, а також християнам інших конфесій за допомогу приміщеннями, в яких можуть збиратися і молитися наші вірні.

Дорогий владика Веніамін і дорогі отці! Нехай Господь допомагає і укріпляє всіх вас у вашому особливому служінні. Проповідуйте Христа людям, благовіствуйте мир дальнім і ближнім (пор. Еф. 2:17), будьте поряд з нашими людьми, отирайте їхні сльози, втішайте їх, але й радійте також разом з ними.

Благословення Господнє нехай перебуває зі всіма вами!

+Онуфрій
Митрополит Київський і всієї України
Предстоятель Української Православної Церкви