Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КАРЛСРУЕ. (НІМЕЧЧИНА). В Україні триває дві війни: за країну та за Церкву — мирянка УПЦ виступила на 11-й Асамблеї Всесвітньої ради церков


4 вересня журналістка і мирянка Української Православної Церкви Іванна Ілліна виступила на 11-й Асамблеї Всесвітньої ради церков та звернула увагу світової спільноти на біль і скорботу народу України, що страждає від російської військової агресії та міжконфесійної ворожнечі, яку розпалюють прихильники «ПЦУ». Про це повідомляє dialogtut.org, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

11-та Асамблея Всесвітньої ради церков розпочалася в німецькому місті Карлсруе 31 серпня. Захід був присвячений світовому примиренню та єдності, українське питання посідало на ньому особливе місце.

На особисте запрошення генерального секретаря ВРЦ протоієрея Іоанна Савки (РумПЦ) від Української Православної Церкви участь в Асамблеї взяли Іванна Ілліна та ще два мирянина.

Упродовж чотирьох днів Іванна дала низку інтерв’ю для телевізійних і радійних каналів. З питань журналістів зрозуміла, що більшість не знає про церковний конфлікт в Україні, тож довелося довго їм пояснювати, що відбувається. Медійники були вражені цинізмом та безглуздям української навколоцерковної ситуації. Вони не розуміли, навіщо розпалювати ворожнечу, якщо в одній країні можуть мирно співіснувати десятки, сотні конфесій.

4 вересня відбувся виступ Іванни Ілліної перед учасниками Асамблеї.

«Впродовж шести місяців ми відважно боремося з військовою агресією Російської Федерації. Однак українці дуже виснажені, морально і фінансово. Так, ми не повинні втомлюватися, але ми потребуємо підтримки й допомоги людей з усього світу. Світ не повинен мовчати сьогодні, він має зайняти активну позицію», — підкреслила представниця делегації УПЦ.

І попри те, що гуманітарне питання постає так гостро, Іванна наголосила, що в Україні нині не одна, а дві війни. На фронті за рідну землю віддають своє життя мужні воїни, а разом із тим вірян, які йдуть помолитися за них, виганяють із храмів свої ж співвітчизники, прихильники «ПЦУ».

«Зараз українці просять не лише про допомогу й підтримку. Ми сподіваємося на розуміння людей з усього світу, ми сподіваємося, що світ нас почує.

Відбуваються силові захоплення храмів. Наших людей виганяють із церков. Це неприпустимі кримінальні дії, які порушують Конституцію України.

Українська Православна Церква — історична та традиційна Церква українського народу. І вона щодня це доводить. Від початку повномасштабного вторгнення УПЦ допомагає біженцям та всім нужденним. Зокрема, лише в Банченському монастирі у перші дні війни було прийнято близько 5000 біженців. У Рівненській області, звідки я родом, ми маємо багато притулків у церквах і монастирях. Моя Церква постачає українським військовим форму. Ми створили цілі відділи, щоб шити форму для військових. УПЦ бере участь в обміні українськими полоненими. І вже відбувся успішний обмін, де УПЦ виступила посередником.

Ми сподіваємося, що побачимо мирне релігійне майбутнє в Україні: в комунікації та діалозі.

Лише віра та підтримка допоможуть нам відбудувати все, що ми втрачаємо в цій жахливій війні», — сказала Іванна Ілліна.