Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВАРШАВА. Предстоятель Польської Церкви нагадав про недійсність хіротоній у «ПЦУ» та закликав Константинопольського патріарха до соборного вирішення українського питання


Під час інтерв’ю із журналістами польського видання «Polityka» Блаженніший Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава нагадав про незмінність позиції Польської Православної Церкви щодо очільника «ПЦУ», якого вважають звичайним мирянином. Про це Предстоятель ППЦ наголосив під час останньої зустрічі з Константинопольським патріархом Варфоломієм, повідомляє сайт «СПЖ».

У «ПЦУ» відсутній канонічно рукоположений єпископат, наголошують в Польській Православній Церкві.

«Епіфаній був “висвячений” колишнім митрополитом Філаретом, позбавленим архієрейського сану, тобто формально мирянином», — розповів Блаженніший Митрополит Сава.

Предстоятель Польської Церкви нагадав, що такої ж позиції протягом 22 років дотримувались і в Константинопольському патріархаті:

«Константинопольський патріарх Варфоломій протягом 22 років визнавав рішення Московського Патріархату позбавити його [Філарета] сану і позбавити митрополита Філарета статусу мирянина, як розкольника Церкви. Але втрутилися різні сили: хтось прагнув переконати патріарха Варфоломія надати автокефалію “українській церкві” під керівництвом Епіфанія».

Під час візиту патріарха Варфоломія до Польщі у березні 2022 року Митрополит Сава нагадав йому про позицію Польської Церкви щодо «ПЦУ» та закликав зібрати Предстоятелів Помісних Церков задля подолання церковної кризи в Україні.

«Коли нас відвідав патріарх Варфоломій, я сказав йому, що замість допомоги Україні цей так званий томос розділив її. І почув: “Що мені робити?” Я відповів, що треба скликати глав Помісних Церков, і ми допоможемо вийти з цієї складної ситуації», — розповів Його Блаженство.

За словами Митрополита Сави, патріарх Варфоломій з ним погодився, «але тяжко приймає рішення».