Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Священники Української Православної Церкви відспівали загиблих Захисників України


Священнослужителі Полтавської, Володимир-Волинської, Кам’янської, Житомирської, Полісько-Сарненської, Сумської, Мукачівської та Волинської єпархій провели в останню дорогу полеглих Захисників України.

29 липня з благословіння митрополита Полтавського і Миргородського Филипа благочинний Машівського округу протоієрей Анатолій Чулей у співслужінні духовенства благочиння звершив чин відспівування Захисника України Гончаренка Сергія Олександровича.

1 серпня з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа благочинний Великобагачанського єпархіального округу протоієрей Василій Фазан у співслужінні духовенства благочиння звершив чин відспівування воїна ЗСУ Сергія Миколайовича Лукаша.

21 липня Сергій Миколайович загинув в Донецької області, вірний військовій присязі, у бою за Україну, виявивши стійкість і мужність. Йому було лише 24.

2 серпня духовенство Ратнівського благочиння Володимир-Волинської єпархії в Різдво Богородичному храмі села Здомишель звершили відспівування воїна Івана Шишка. Чин похорону очолив благочинний Ратнівської округи протоієрей Анатолій Гурський. Священник висловив щирі співчуття рідним та закликав до молитви за новопресталеного воїна Івана.

2 серпня у м. Верхівцево Дніпропетровської області було здійснено відспівування загиблого воїна Олександра Заботіна, який поклав своє життя захищаючи нашу державу від російських загарбників. Молодому воїну нещодавно виповнилось 24 роки. Відспівування звершив благочинний Верхівцевського округу протоієрей Володимир Хілевич. Духовенство та віряни Кам’янської єпархії висловили співчуття близьким та родичам. Вічна пам’ять загиблому герою.

2 серпня священники Ружинського церковного округу Житомирської єпархії звершили відспівування Героя України воїна Андрія Сергійовича Сивака. Чин похорону очолив настоятель Миколаївського храму смт. Ружин протоієрей Володимир Бринзюк.

Священник висловив щирі співчуття рідним та близьким з приводу великої втрати, та закликав всіх до молитви за Захисника.

З благословення митрополита Поліського і Сарненського Анатолія було звершено чин відспівування убієнного воїна Сергія Йосиповича Шельчука, 1975 року народження.

Воїн загинув в боях, залишившись вірним присязі, поблизу населеного пункту Берестово Донецької області. У Сергія залишилась дружина і двоє дочок. Чин відспівування у Георгієвському храмі села Тишиця очолив протоієрей Олександр Галайчук – клірик Різдва-Богородиці храму села Городище, Березнівського району, Полісся.

У війні з російським агресором під час виконання бойового завдання біля смт Високопілля Бериславського району на Херсонщині загинув житель села Сопачів, Вараського району – Юрій Степанович Гузоватий.

З благословення керуючого Поліською єпархією чин відспівування очолив настоятель Стрітенського храму села Сопачів протоієрей Микола Першута.

Після звершення чину відспівування священники передали від митрополита Анатолія слова співчуття рідним, друзям та військовим побратимам загиблого.

4 серпня в Успенському храмі селища Хотінь Сумської області звершено відспівування загиблого воїна ЗСУ Максимова Анатолія Костянтиновича 1985 року народження. Після тяжкого поранення Анатолій помер у лікарні 29 липня 2022 року, не доживши чотирьох днів до свого 37-річчя.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин похорону звершив благочинний Сумського районного округу протоієрей Володимир Глущенко у співслужінні настоятеля Успенського храму смт Хотінь протоієрея Олега Дьоміна та настоятеля Георгіївського храму с. Біловоди архімандрита Агафона Шостки. Заупокійна літія та поховання солдата відбулися на місцевому кладовищі смт Хотінь.

5 серпня у місті Чоп на Закарпатті віддали шану та попрощалися із загиблим на війні Героєм України – 34-річним Павлом Луценком. З благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора чин похорону у співслужінні духовенства міста у храмі Успіння Пресвятої Богородиці очолив благочинний Ужгородського району протоієрей Іван Моланич. Солдат Луценко Павло Сергійович загинув 2 серпня поблизу населеного пункту Квітове Миколаївського району, захищаючи Батьківщину від ворога. У Героя залишилися мама, батько та брат.

У Мукачівській єпархії закликали до посиленої молитви за новопреставленого воїна Павла та висловили співчуття побратимам, родині та сім’ї загиблого Героя.

У неділю, 7 серпня, в с. Ворокомле Камінь-Каширського району Волинської області провели в останній шлях загиблого Героя – місцевого жителя Ярослава Краглика. Як повідомили в Камінь-Каширській міській об’єднаній територіальній громаді, Герой України загинув унаслідок ворожого обстрілу під час виконання бойового завдання на Донеччині. Чин відспівування завершили у місцевому Покровському храмі.

Чин похорону у співслужінні настоятеля храму протоієрея Валерія Остапчука, духовенства Олексіївського благочиння звершив благочинний округи протоієрей Богдан Андрійчук. Настоятель храму протоієрей Валерій висловив щирі співчуття дружині, дітям, родині і всім жителям села Ворокомле у зв’язку з великою втратою односельчанина – мужнього Захисника і Героя України.

Царство Небесне і вічний спокій воїнам Сергію, Сергію, Іоанну, Олександру, Андрію, Сергію, Георгію, Анатолію, Павлу, Ярославу!