Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Україна працює над гумкоридором зі Святогірської Лаври – ГУР Міністерства оборони

Україна працює над встановленням режиму припиненням вогню та організацією гуманітарного коридору до Святогірської Лаври, що знаходиться на березі річки Сіверський Донець Донецької області, де переховуються до 600 мирних жителів. Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України 14 липня 2022 року, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зазначається, що “на сьогодні Святогірська Лавра піддається постійним артилерійським обстрілам з боку російських військових”.

“На території Лаври досі знаходиться до 600 мирних жителів. Близько 70% з них – паломники та місцеві мешканці, які намагались знайти притулок від обстрілів. В подальшому, через активні бойові дії, мирні жителі не змогли евакуюватися у безпечне місце і звернулись з проханням про організацію безпечного коридору”, – йдеться у повідомленні.
Окрім того, за інформацією ГУР, наразі близько 100 ченців відмовляються залишати територію Лаври:
“Частина з них, через поранення, вік та хвороби, та знаходяться у важкому стані, що унеможливлює їхню евакуацію. Саме для них організовується доставка гуманітарних вантажів – їжі, води та медикаментів. Також постраждалим буде надано необхідну медичну допомогу”.
Щоб запобігти можливим провокаціям та зберегти людські життя Україна готова долучити міжнародних посередників для сприяння в організації гуманітарного коридору, підкреслюють в Управлінні.
“1 червня територія Святогірської Лаври піддалась артилерійському обстрілу з боку російських окупаційних військ. В результаті обстрілу загинули архімандрит Галактіон, монах Аристоклій та монахиня Варвара. Кілька священників отримали важкі поранення”, – нагадали в Міністерстві оборони.