Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСТЬ. Рейдерське захоплення храму преподобного Іова Почаївського у Дрогобичі. Як це було.

25 травня у Дрогобицькій ратуші відбулося засідання комісії, на якій всупереч волі місцевої церковної громади було прийнято неправомірне рішення про заборону діяльності канонічної общини храму Св. Іова Почаївського, передачу землі у комунальну власність та перехід храму до Православної Церкви України.
Мер міста Тарас Кучма попросив настоятеля храму протоієрея Миколая Мандзюка під’їхати на обговорення. Розмова мала бути чи не приватна, тому священник не брав з собою храмові документи. Проте у мерії вже очікував круглий стіл з посадовцями, які одразу констатували аргументи на заборону діяльності церкви. Пояснення священника не взяли до уваги та через брак документів на руках, без розгляду, одразу вирішили голосувати за вилучення споруд на території церкви у комунальну власність міста та перехід храму до ПЦУ.
Після засідання посадовцями під міськрадою було згуртовано близько 20 людей з плакатами. На виході вони зустріли настоятеля лайливими вигуками й рушили до церкви. Представники влади разом з протестуючими зламали замок на воротах та прямували до церкви. Прихожанам, що моляться у храмі вже понад 25 років, вдалося стримати незаконні дії можновладців. Двері не зламали, їх опечатали, поставили охорону та проголосили про перехід церкви до ПЦУ.

27 травня о 10 годині ранку до церкви приїхали 2 автобуси з людьми
. Ймовірно, це були держслужбовці. У присутності посадовців зламали двері храму та відслужили молебен. По завершенню служби було проголошено рішення міської ради про перехід до комунальної власності через начебто відсутність документів у громади Української Православної церкви, що збудувала цей храм. Було оприлюднено заздалегідь підготовлені документи про перехід церкви до ПЦУ.
29 травня о 8:30 ранку на територію церкви почали заходити молодики. Їх запускали та зачиняли браму на замок. Трохи згодом автобус привіз 30 чоловіків спортивної статури, які також зайшли на територію. Прилеглі будинки та вулиці були оточені численною охороною. Перед воротами зібрались парафіяни громади св.Іова Почаївського, які не знали про захват храму та прийшли на недільну службу. На територію церкви їх не пустили.
Опівдні приїхали два священники ПЦУ для звершення недільного богослужіння, люди почали заходити до церкви. На вході охоронці перевіряли документи присутніх.
Які аргументи висунула влада?
• Незаконне будівництво та дія громади
• Церква підпорядковується державі-агресору
• Громада міста, вулиці та церкви виявила бажання переходу до ПЦУ
• Список з 18 «прихожан», що просять місцеву владу сприяння переходу до Православної Церкви України

Як є насправді?
Релігійна громада св. Іова Почаївського є зареєстрована, впродовж 28 років веде будівництво собору та допоміжних споруд. Має всі необхідні дозвільні документи від місцевих органів влади. Роботи проходили з дозволу та під наглядом відділу містобудування та архітектури. Від початку будівництва і до недавнього часу жодних звинувачень щодо незаконної забудови не було. Роботи проводились коштом церковної громади, яка шість разів подавала на розгляд сесії міськради питання приватизації землі. При повному пакеті документів ухвалення не відбувалось та не було надано жодного документу задля неможливості оскарження рішення у суді.
Згідно ст. 92 Земельного кодексу України громада храму св.Іова Почаївського має право постійного користування земельною ділянкою для будівництва церкви та її обслуговування. Через те що церква знаходиться у стані будівництва, право власності ще не оформлене.
• Церква не підпорядковується державі-агресору. Громада св. Іова Почаївського молиться та діє на підставі Благословенної грамоти від 27 жовтня 1990 року, в якій йдеться про самостійність та незалежність Української Православної Церкви. Рішення Собору УПЦ від 27 травня 2022 року свідчать про повну самостійність і незалежність Української Православної Церкви. Також засуджує війну та виражає незгоду з позицією Патріарха Кирила щодо війни в Україні.
Варто зазначити, після початку війни в Україні всі будови на території церковної громади св.Іова Почаївського були повністю перевірені Службою Безпеки України та силовиками. Жодного доказу підтримки країни-агресора РФ не було знайдено. Мер міста Тарас Кучма на засіданні комісії, 25 травня заявив, що претензій особисто до настоятеля протоієрея Миколая не має.

• Громада св.Іова Почаївського майже щороку проводить реєстр парафіян. На сьогодні це понад 200 прихожан. Тільки ті люди, які були в реєстрі, приймали участь у будівництві, даруванні необхідних для церкви святинь. Міська рада надала церковній громаді список 18 «прихожан», що начебто звернулись до мера з проханням переходу до ПЦУ. Проте було проведено перевірку цих прізвищ у реєстрі за всі роки. Виявлено, що ці люди не є дійсними прихожанами церковної громади УПЦ.

Чому у храмі «голі» стіни та куди подівся хрест?
Будівництво собору здійснювалось виключно за кошти громади, тому є поетапним. Щороку проводились допоміжні роботи, що наближали будівництво до завершення. З осені 2021 року прихожанами було прийнято з настанням теплої погоди розпочати зовнішні та внутрішні роботи. Насамперед, було заплановано порівняти на дзвіниці хрест, відремонтувати металеві елементи та вставити вікна на дзвіниці, пофарбувати парапети на фасаді храму. А також провести підготовчі роботи для розпису собору. Для цього на різдвяні свята настоятель оголосив прихожанам забрати свої церковні жертовні речі, які є в церкві ( ікони та допоміжні атрибути), щоб під час шпаклювання їх не пошкодити та не забруднити. Внутрішні роботи планувалось розпочинати з вівтарної частини церкви. Саме з цією метою прихожани звільнили храм. З приходом тепла, молитись розпочали на вулиці. Напередодні захвату встигли виконати лише частину зовнішніх робіт.
Чимало безпідставних звинувачень надходить стосовно того, що настоятель нібито зрізав хрест. Прихожани громади св. Іова Почаївського знають, що хреста ще не було встановлено. Тому, що він стоїть на тимчасовій капличці, яка поруч з собором. Доказом є численні фото різних років. Хрест планували перенести на вівтарну частину після демонтування старої каплиці.
Нині ж громада св. Іова Почаївського щодня збирається біля церковної брами задля спільної молитви за мир у державі та вирішення питання мирним шляхом. Настоятель молиться за майже 100 воїнів-парафіян, які наразі знаходяться на передовій, захищаючи нашу державу. Громада храму не вступає у чвари та конфлікт і вірить у вирішення питання на законних підставах.


зі сторінки парафії храму преподобного Іова Почаївського у Фейсбук