Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Предстоятель УПЦ звершив недільне богослужіння та освятив пам’ятний хрест на спомин загиблих у Бучі (+відео)


19 червня, у Неділю 1-шу після П’ятдесятниці, всіх святих, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію та підніс заупокійні молитви за загиблими у Бучі у Петро-Павлівському храмі міста.

Прибувши у Бучу, Предстоятель звершив заупокійну літію на цвинтарі, де поховали місцевих жителів, які загинули під час бойових дій та російської окупації. Блаженніший архіпастир поклав квіти до могил загиблих.

4 квітня, коли стало відомо про насильства у Бучі, Блаженніший Митрополит Онуфрій висловив співчуття рідним постраждалих та запевнив, що молиться про жертв.

За Літургією у храмі на честь святих апостолів Петра і Павла Предстоятелю співслужили митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, єпископ Гостомельський Тихон, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Бородянський Марк, єпископ Бишівський Кирил, духовенство храму та гості у священному сані.

Після читання святого Євангелія Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до вірян зі словом проповіді.

За богослужінням помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь напоумив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Також піднесли молитви за упокій душ мешканців Бучі, які загинули, воїнів, які віддали своє життя, захищаючи Батьківщину, та всіх невинно вбитих у час війни.

Після Літургії Блаженніший владика відзначив церковними нагородами парафіян, які беруть активну участь у житті Петро-Павлівського храму.

Предстоятель освятив пам’ятний хрест, встановлений на подвір’ї храму на спомин мирних мешканців м. Бучі, які загинули у лютому – квітні 2022 року. Після освячення та заупокійної літії архіпастир виголосив слово. Блаженніший владика вклонився мешканцям Бучі, які перетерпіли жахи війни і вижили, за їхню любов до Бога і ближнього, за те, що вони не озлобились.

«Бажаю вам доброго здоров’я, – сказав Предстоятель насамкінець, – щоб ви в радості проводили своє життя, щоб відродили своє місто, щоб тут знову все зацвіло і ви зацвіли радістю, і ваші дітки росли щасливі і Богом благословенні».

Настоятель храму архімандрит Аркадій (Демченко) подякував Блаженнішому владиці за підтримку, архіпастирський візит та гуманітарну допомогу мешканцям Бучі, а усім учасникам богослужіння – за спільну молитву.

Цього ж дня з благословення Блаженнішого владики у місто доставили гуманітарну допомогу від благодійного фонду Предстоятеля «Мир вам».