Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Релігійна громада Різдва Христового УПЦ міста Івано-Франківська повідомляє, що була і залишається вірною своєму Предстоятелю — Блаженнійшому Митрополитові Онуфрію


У засобах масової інформації Прикарпаття нещодавно з’явилася наступна інформація, яку оприлюднив міський голова Івано-Франківська Марцінків Р.Р. :
Цитата з статті: “Громада Московського патріархату (церква на вулиці Довженка. – авт.) виявила бажання перейти до Православної церкви України. Громада зібрала документи і, відповідно до закону, звернулася до обласної державної адміністрації. Там упродовж 10 днів мали видати рішення про реєстрацію або мотивовану відмову. Нічого немає вже чотири тижні… Для мене це дивно. Як і чути з трибуни українського парламенту, що питання Московського патріархату не на часі. Але є закон і, я думаю, ми це питання тут доб’ємо, бо ми пішли не силовим шляхом, а правильним”, – додав Руслан Марцінків.
РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ “РІЗДВА ХРИСТОВОГО” М.ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА офіційно заявляє, що ні в лютому, ні в березні, а ні в квітні 2022 року громадою не проводилися жодні парафіяльні збори, не розглядалися жодні питання, пов’язані зі зміною конфесійної приналежності. Жодні посадові особи та члени громади не брали участі в таких нелегітимних зібраннях, про їх проведення ніхто не інформувався. Ініціаторами не було дотримано порядок організації та проведення Парафіяльних зборів членів громади, встановлений Статутом релігійної громади.
Ми були і залишаємося вірними УПЦ на чолі із своїм Предстоятелем – Блаженнішим Онуфрієм.
Інформація, оприлюднена міським головою (якщо це не фейк), свідчить про те, що група невідомих осіб займалася підробленням офіційних документів, зокрема, зборів вищого органу управління релігійною громадою – Парафіяльних зборів членів громади, та в подальшому, переслідуючи мету рейдерського захоплення майна громади, подала сфальсифіковані документи до органу реєстрації для вчинення реєстраційних дій щодо зміни керівника громади та конфесійної приналежності.
Такі документи згідно норм закону повинні бути підписані керівником або уповноваженим представником релігійної громади та містити оригінал статуту (положення) релігійної громади та оригінал свідоцтва, виданого органом реєстрації. Безумовно, що рейдерами дані норми не могли бути дотримані.
В такий непростий для нашої країни час окремі особи намагаються розпалювати міжрелігійну ворожнечу, сіяти розбрат і ненависть, грубо порушуючи право на свободу віросповідання, гарантоване статтею 35 Конституції України.
Інформуючи про наведене, просимо уповноважені правоохоронні органи з’ясувати всі обставини проведення чи непроведення фейкового псевдозібрання та дати належну правову оцінку їхнім діям з метою притягнення осіб, винних в порушенні законодавства про свободу совісті та релігійні організації, до відповідальності, встановленої законодавством України.
А міського голову Руслана Марцінківа переконливо просимо не «добивати це питання», а забезпечити дотримання норм статті 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», якою передбачено, що держава не втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій.