Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ. Віряни міста Рожище не допустили захоплення храму УПЦ


22 травня на території храму на честь Архістратига Божого Михаїла Української Православної Церкви у місті Рожище Волинської області відбулися несанкціоновані збори, на які з ініціативи місцевої влади прийшли жителі міста, які не мають жодного відношення до парафіяльної громади.

Проте владі не вдалося організувати перехід парафії УПЦ до “ПЦУ”. Про це заявив благочинний Рожищенського округу, настоятель храму протоієрей Петро Іваничко у відеозверненні, яке опублікувала на своїй сторінці у Facebook правозахисниця Вікторія Кохановська. Пізніше, 24 травня, прихильники “ПЦУ” зрізали замки і незаконно проникли в храм, влаштувавши провокацію.

«Ці збори є незаконними, ми в них не брали участі, і ми заявляємо про своє підпорядкування Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм», – сказав отець Петро.

Правозахисниця Вікторія Кохановська подякувала працівникам правоохоронних органів за забезпечення охорони громадського порядку під час зборів.

23 травня Корнійчук Тетяна Олександрівна звернулася до “усіх правових систем України та людей, здатних мислити у правовому полі” з приводу намагань місцевих органів влади передати храм УПЦ в юрисдикцію “ПЦУ” й нагадала, що згідно з Конституцією України кожен громадянин має право на свій світогляд і віросповідання та безперешкодне сповідування своєї віри. Вона наголосила, що настоятель і парафіяни храму на честь Архістратига Божого Михаїла не порушували жодних законів України та осудили війну РФ проти нашої держави. Проте, за словами місцевої активістки, прихильники “ПЦУ”, за підтримки Рожищенського міського голови В’ячеслава Поліщука, ведуть активну пропаганду проти діяльності релігійної громади.

“Ця незначна частина громади виявила бажання організувати приєднання Свято-Михайлівського храму до митрополії під керівництвом Епіфанія. Не отримавши згоди чинного настоятеля храму і його пастви, частина громади зібралась на території храму і провела несправедливе зібрання, у якому взяли участь у своїй більшості прихожани інших храмів міста, а їх в місті Рожище близько десятка”, – сказала вона.

Жінка повідомила, що це зібрання було незаконним, оскільки відбулося без участі членів релігійної громади та наголосила, що у місті Рожище вже є два храми “ПЦУ”: “і тому немає жодної потреби переводити ще один, єдиний в місті, Свято-Михайлівський храм, який підпорядковується Митрополиту Онуфрію, в підпорядкування митрополії Епіфанія і таким чином позбавляти частину мешканців міста Рожища місця, де вони мають конституційне право звершувати релігійні ритуали і молитви”.

Корнійчук Тетяна заявила, що такі дії є неправомірними та прямим порушенням Конституції України.

Після незаконного проникнення в їх храм, члени релігійної громади написали заяву у правоохоронні органи щодо вчинення беззаконня представниками територіальної громади та заїжджими молодиками. В цей час парафіяни на чолі з настоятелем моляться у храмі.

Раніше протоієрей Петро Іваничко звернувся до Президента з проханням припинити релігійну ворожнечу у Рожищі. Оскільки влада міста планує заборонити діяльність УПЦ, а також організовує захоплення храмів і «переведення» громад УПЦ у “ПЦУ”. Про це написав благочинний Рожищенського округу, звертаючись до Президента України Володимира Зеленського з проханням припинити релігійну ворожнечу в українському суспільстві. Звернення настоятеля опублікувала на своїй сторінці у Facebook прихильниця “ПЦУ”, наголосивши, що храми віддали структурі Думенка «демократичним шляхом».