Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій у день пам’яті преподобної Марії Єгипетської очолив Літургію у Києво-Печерській Лаврі (відео)


10 квітня, у Неділю 5-ту Великого посту, день пам’яті преподобної Марії Єгипетської, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Під час богослужіння Предстоятелю співслужили намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Гостомельський Тихон, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Бородянський Марк, братія та гості монастиря у священному сані.

Під час Божественної Літургії Блаженніший владика нагадав у своєму архіпастирському слові про подвиг великої святої, життя якої читалося за богослужінням на минулій седмиці.

«Це урок великого покаяння, – наголосив Предстоятель. — Коли людина бореться з собою, зі своєю внутрішньою вітхою людиною, то настає час, коли ми втомлюємося від цієї боротьби, нам здається, що себе неможливо перемогти, що наші гріхи настільки сильні та міцні, що їх неможливо перемогти. І тут Церква дає нам приклад великого покаяння. Преподобна Марія Єгипетська, яка була великою грішницею, подвигом терпіння, молитви та посту, перемогла свої гріхи, покаялася і отримала благодать святості та спасіння».

За словами Архіпастиря, преподобна Марія Єгипетська – це такий гарний, великий і глибокий урок, що нагадує про величину милосердя Божого.

«Коли людина відвертається від Бога, то за це вона терпить страждання, скорботи, хвороби, біди. Але Господь ніколи не відвертається від жодної людини, якими б ми грішними не були. І життя преподобної Марії є образом цього великого милосердя Божого», — зазначив Блаженніший владика.

За словами Його Блаженства, «преподо

На сугубій єктенії піднесли прохання про мир на українській землі, про позбавлення від ворога, щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки, щоб Господь благословив людей доброї волі, які допомагають нужденним.

В особливій молитві, яка підноситься зараз у храмах УПЦ, Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь напоумив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.