Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХУСТ. Духовенство єпархії УПЦ взяло участь у Гуцульському віче на Закарпатті


25 січня у селищі Ясіня Рахівського району Закарпатської області відбулося Гуцульське віче, приурочене до 103-ї річниці від дня оголошення Гуцульської Республіки. На заході, на якому вшанували пам’ять загиблих за свободу та незалежність гуцулів, влада попросила кліриків Ясінянського благочиння Хустської єпархії Української Православної Церкви відслужили літію. Про це повідомив сайт СПЖ.

«Колись про цей край знав увесь світ. Про гуцулів та Ясіні знали у Будапешті, Бухаресті, Хусті, Ужгороді, за межами нашого перевалу на території Великої України. Люди, які колись оголосили Гуцульську Республіку, мріяли, що житимуть у великій вільній країні. Господь зробив так, що Україна стала незалежною, але ми не можемо не згадати людей на чолі зі Степаном Клочураком, які не побоялися сказати всьому світу, що вони прагнуть свободи. Дивуюсь їхньому вихованню, любові до рідної землі, своєї Церкви. Ми схиляємо свої голови перед людьми, які в той час, не маючи великого озброєння, вийшли та боролися», – звернувся до присутніх на вічі благочинний Ясінянського округу протоієрей Віталій Кемінь.

У 2019 році Ясінянське благочиння Хустської єпархії УПЦ стало мішенню кількох рейдерських атак з боку “ПЦУ”, яким багато в чому сприяли чиновники та влада місцевих рад. Втративши три храми, клірики Ясінянського округу відбудували за цей час два.

Нагадаємо, що історично Гуцульська Республіка – державне утворення, яке проіснувало упродовж кількох місяців (з кінця 1918 року до початку 1919 року) на території сучасного Рахівського району Закарпатської області України. 8 листопада 1918, на свято св. Димитрія, в ході масової демонстрації в Ясінях, народні збори жителів Ясіні та навколишніх сіл оголосили Гуцульщину незалежною від Австро-Угорщини та обрали Гуцульську Народну Раду (ГНР), головою якої став Степан Клочурак.