Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Неділю після Богоявлення Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі

23 січня, у Неділю 31-шу після П’ятдесятниці, після Богоявлення, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Предстоятелю співслужили вікарії Київської єпархії архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство Лаври та гості обителі у священному сані.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир розповів вірянам про необхідність покаяння, до якого Господь закликає у сьогоднішньому євангельському уривку.

За словами Архіпастиря, ворог людський спочатку людину схиляє до безсоромності, а після скоєння гріха наводить хибний сором.

«Зазвичай ворог каже людині: “Нічого, зроби гріх, потім покаєшся — і отримаєш прощення”. Коли вже вчиниш гріх, то ворог інше шепоче: “Подумай, як ти скажеш, що про тебе подумають, що про тебе будуть говорити…”», — додав він.

Натомість святі отці, як відзначив Блаженніший владика, наголошують, що ми маємо соромитися грішити.

«А коли згрішив, тоді знімай з себе маску сорому і йди з похвальною безсоромністю сповідуй свої гріхи перед священиком. Це буде спасительно та корисно для людини. Тому ми повинні привчати себе до покаяння», — зазначив владика.

Найкращий вияв покаяння – це молитва, як підкреслив Його Блаженство.

«А найсильніша покаянна молитва — це молитва Іісусова: “Господи Іісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного!”», — відзначив владика.

За його словами, ми повинні привчати себе каятися перед Богом і молитися постійно, оскільки грішимо частіше, ніж дихаємо.

«Добрі християни сповідаються перед Господом за прожитий день: “Господи, прости, я сьогодні згрішив…”. Попросити у Господа прощення – це дуже добре, у людини виробляється звичка покаяння. Людина має звичку грішити, а має набути звичку творити християнські чесноти. Коли в людини виробляється навичка покаяння, то їй легко боротися проти себе самої, проти своїх пристрастей», — пояснив владика.

Саме тому, як відзначив наостанок Блаженніший Митрополит Онуфрій, потрібно приносити плоди покаяння щодня. «Тоді поступово людина починає розуміти гіркоту гріха та насолоду благодаті».

За Літургією піднесли сугубі молитви про одужання хворих, про допомогу Божу лікарям та про припинення епідемії.