Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Повідомлення керуючого Київською єпархією УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія на річних

ПОВІДОМЛЕННЯ
керуючого Київською єпархією Української Православної Церкви
Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія
на річних Єпархіальних зборах

15 грудня 2021 р., Трапезний храм Києво-Печерської Лаври

Вітаю вас, Ваші Високопреосвященства і Преосвященства, всечесні отці та матушки ігумені, з прибуттям в Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру на щорічні Єпархіальні збори. Сьогодні ми підводимо підсумки діяльності Київської єпархії за рік, що минає та поговоримо про значимі єпархіальні події, зупинимось на кадрових призначеннях, статистичних змінах, а також відповімо на ваші запитання.

Зважаючи на карантинні заходи, кількість присутніх сьогодні обмежена. У зв’язку з цим, прошу присутніх проінформувати кліриків ваших вікаріатств, благочинь, монастирів та парафій про підсумки Єпархіальних зборів.

Сьогодні на Єпархіальних зборах присутні 311 осіб.

Зважаючи на кількість учасників зборів, можна констатувати, що для ухвалення рішень Єпархіальних зборів кворум є.

Діяльність Київської єпархії у 2021 році

Визначні події єпархіального життя

Впродовж звітного 2021 року в Українській Православній Церкві були відзначені ювілейні дати та молитовно вшановувалися знаменні події церковного життя.

У зв’язку з карантинними обмеженнями, які діяли і нині продовжують діяти, деякі заходи довелося відмінити чи значно скорегувати. Зокрема, у неділю Торжества Православ’я у всіх єпархіальних центрах нашої Церкви планувалося провести традиційні для цього дня хресні ходи та молитовні стояння, щоб засвідчити нашу вірність Святому Православ’ю. Такий хресний хід планувався і в м. Києві. Проте через погіршення епідемічної ситуації та запровадження додаткових карантинних обмежень у столиці, молитовне стояння було перенесене. Ми сприйняли це як духовне випробування. Відомо з яким піднесенням духу віряни Київщини готувалися до цього молитовного заходу. І дякуємо духовенству та мирянам за їхнє бажання та готовність виборювати своє право сповідувати Православну віру так, як це заповідали апостоли Христові та святі Отці.

З Божої милості, 27-28 липня відбулися щорічні урочисті заходи з нагоди річниці Хрещення Русі та дня пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира. У рамках святкувань на Володимирській гірці був звершений молебень, після якого вулицями Києва пройшов велелюдний хресний хід та були відслужені богослужіння у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Цьогоріч у хресному ході взяло участь понад 350 тисяч вірян.

15 лютого відзначалась 32-а річниця виводу радянських військ з Афганістану. Цього дня у храмах нашої єпархії були піднесені особливі молитви. Зокрема, вікарій Київської Митрополії Преосвященний єпископ Білогородський Сильвестр звершив Божественну літургію у Воскресенському храмі — храмі пам’яті загиблим і ветеранам Афганістану. За богослужінням були виголошені сугубі молитви за воїнів-афганців та їхні сім’ї, а також за упокій спочилих військовослужбовців-інтернаціоналістів. Після богослужіння була звершена заупокійна літія біля пам’ятника афганцям. З нагоди цієї дати, 10 лютого благочинний Деснянського благочиння столиці взяв участь у заході з вшанування матерів та вдів загиблих воїнів-інтернаціоналістів Деснянського району.

26 квітня у день 35-х роковин Чорнобильської трагедії у храмах та монастирях Київщини були звершені заупокійні літії з передзвоном у пам’ять про загиблих внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Окрім того, Преосвященний архієпископ Васильківський Миколай був учасником мітингу-реквієму біля меморіального комплексу «Пам’ятник жертвам Чорнобильської трагедії», що у Святошинському районі Києва. На заході були присутні Київський міський голова Віталій Кличко, представники депутатського корпусу, міської та районної влади.

9 травня, з нагоди Дня Перемоги, на парафіях Київської єпархії були звершені заупокійні молитви за спочилими у Другій світовій війні та молебні за здоров’я ветеранів. Духовенство єпархії долучились до покладання квітів на братських могилах та взяли участь у пам’ятних заходах з нагоди Дня пам’яті та примирення.

16 травня, у День пам’яті жертв політичних репресій, були звершені заупокійні літії з передзвоном у пам’ять про загиблих внаслідок політичних репресій.

14 жовтня, на свято Покрова Божої Метрі та День захисника України, у наших храмах були звершені молебні за живих та панахиди за померлих захисників України.

На виконання рішення Священного Синоду Української Православної Церкви (журнал №04 від 12.05.2021) 15 липня 2021 року у Свято-Успенській Почаївській Лаврі був проведений з’їзд чернецтва Української Православної Церкви. Основна частина організаційних питань з підготовки зібрання була покладена на вікаріїв Київської Митрополії Преосвященного митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла та Преосвященного митрополита Почаївського Володимира. Участь у зазначеному з’їзді взяли вікарні архієреї Київської Митрополії, намісники, ігумені та чернецтво монастирів Київської єпархії. Складаємо подяку організаторам та учасникам з’їзду за ваші труди.

Також хотілося б подякувати вікарним архієреям, духовенству, чернецтву та мирянам нашої єпархії за участь у цьогорічних молитовних стояннях.

15 червня понад 20 тисяч вірян з різних єпархій Української Православної Церкви, у тому числі й Київської, зібрались біля Верховної Ради України, щоб захистити Церкву від антиконституційних законів та дискримінації. Президенту України та народним депутатам були передані звернення щодо скасування антицерковних законів, що були ухвалені попередньою владою. Тисячі вірян зібрались, щоб привернути увагу громадськості на той факт, що у XXI столітті у центрі Європи продовжуються обмеження прав і свобод людей за релігійною ознакою. Окрім того, прозвучало прохання до Президента України відкликати запрошення Патріарху Варфоломію приїхати в Україну.

21 серпня понад 10 тисяч віруючих УПЦ з усіх областей України знову зібралися біля Верховної Ради, щоб засвідчити вірність своїй Церкві. Православні українці також хотіли зустрітися з Патріархом Константинопольським Варфоломієм, який у ці дні перебував у Києві, щоб донести йому правду про наслідки його незаконного втручання в церковну ситуацію в Україні у 2018 році. Під час стояння було зачитано послання до Предстоятеля Константинопольської Церкви, в якому викладено ставлення вірних УПЦ до його дій. Запрошення зустрітися з вірянами нашої Церкви було проігнороване.

Деякі наші прохання так і залишились непочутими, проте є й позитивні рішення. Зокрема, 30 листопада 2021 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроект «Про службу військового капеланства». При цьому народні депутати виключили дискримінаційну норму, яка обмежувала у релігійних правах військових – вірян Української Православної Церкви, позбавляючи їх душпастирської опіки своїх священнослужителів. Такому рішенню передували наші численні звернення до народних обранців з об’єктивними обґрунтуваннями неможливості ухвалення запропонованого законопроекту. Сподіваємось, що і решта зауважень стосовно інших дискримінаційних норм будуть враховані при прийнятті нормативно-правових актів.

У 2021 році в єпархії було освячено чотири храми:

02 жовтня — храм на честь святих безсрібників і чудотворців Косми і Даміана в с. Качали Бучанського району.

21 листопада — храм на честь Архістратига Михаїла у с. Барахти Васильківського благочиння.

7 грудня — храм на честь преподобного Агапіта Печерського у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

13 грудня – храм на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» у Свято-Пантелеімонівському жіночому монастирі (Феофанія) м. Києва.

Окрім того, 12 вересня було освячено місце під будівництво храму на честь святителя Іоанна Шанхайського та Сан-Франциського у Голосіївському благочинні м. Києва.

Також звітного року освячені приміщення недільних шкіл при храмі на честь ікони Божої Матері «Взисканіє загиблих» в м. Вишневе та при соборі на честь Святої рівноапостольної княгині Ольги, що в Дарницькому районі Києва.

13 лютого вікарії Київської Митрополії Преосвященні архієпископ Обухівський Іона та єпископ Білогородський Сильвестр відкрили музей в духовно-просвітницькому центрі «Апостоли» при ставропігійному храмі на честь Собору 12-ти апостолів на Осокорках.

Діяльність керуючого єпархією та вікарних архієреїв

Впродовж року керуючий Київською єпархією мав зустрічі з Президентом України, головою Київської міської державної адміністрації, міністрами та політиками України, волонтерами і громадськими діячами, а також представниками Помісних Православних Церков.

Керуючий єпархією взяв участь:

28 червня в урочистостях, які відбулися у Верховній Раді України з нагоди 25-річчя прийняття Конституції України.

24 серпня у святкових заходах, присвячених 30-літтю незалежності України, які відбувалися на території Національного заповідника «Софія Київська» та Майдані Незалежності. Заходи очолив Глава держави.

6 жовтня у заходах до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру, що відбулися в Меморіальному центрі Голокосту «Бабин Яр» у Києві. Церемонію вшанування пам’яті жертв трагедії очолив Президент України.

27 листопада у державній церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, котра відбулась на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні».

9 листопада, у день пам’яті преподобного Нестора Літописця та Собору святих Київської духовної академії, очолив святкове богослужіння та річний акт Київської духовної академії і семінарії.

11 листопада очолив роботу Міжнародної науково-практичної конференції «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри», присвяченої обговоренню принципу соборності Церкви, питання першості серед Помісних Церков та кризи в українському і світовому Православ’ї, спричиненої діями Константинопольського патріарха.

Впродовж звітного року Керуючим єпархією було звершено понад 200 богослужінь, з яких у храмах та монастирях Київської єпархії — понад 70.

В управлінні єпархією керуючому допомагають вікарні архієреї, а також секретарі єпархії по Київській області та м. Києву.

З нашого благословення вікарні Преосвященні проводять прийом вірян Київської єпархії. У 2021 році було розглянуто 247 шлюбних справ та прийнято 104 рішення щодо інших складних церковно-канонічних питань.

Секретар Київської єпархії Преосвященний єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій регулярно брав участь у засіданнях Київської обласної Ради Церков та релігійних організацій. Також секретарі мали робочі зустрічі з керівництвом Київської міської ради та Київської обласної державної адміністрації.

Окрім того, вікарні Преосвященні з нашого благословення представляли нашу Церкву на різних заходах.

23 червня вікарій Київської Митрополії Преосвященний єпископ Баришівський Віктор в Українському Домі Біблії був учасником святкування 30-річчя з дня заснування Українського Біблійного Товариства. До присутніх з вітальними адресами звернулися Президент та Прем‘єр-міністр України. Єпископ Віктор зачитав вітальне слово Предстоятеля Української Православної Церкви з нагоди ювілею. Українська Православна Церква є однією зі співзасновників Українського Біблійного Товариства і до сьогодні підтримує його зусилля, направлені на те, щоб Слово Боже поширювалося серед народу України.

Слід зазначити, що цьогоріч 7 червня у соборі Святої Софії з ініціативи Українського Біблійного Товариства відбулася офіційна презентація Рукописної Біблії. У заході взяв участь єпископ Баришівський Віктор. Кожен охочий міг вписати один із віршів Святого Письма у заздалегідь підготовлені листи, з яких і була сформована Рукописна Біблія. Три роки ця справа єднала Україну. Загалом у створенні рукописної Біблії задіяно 31 240 осіб – стільки, скільки віршів у Святому Письмі.

24 червня глава Адміністративного апарату Київської Митрополії взяв участь в урочистостях з нагоди 25-ї річниці Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій. Владика висловив надію, що і в майбутньому діяльність ВРЦіРО буде сприяти зміцненню діалогу між релігійними організаціями, державою і суспільством.

30 червня вікарій Київської Митрополії архієпископ Васильківський Миколай був учасником круглого столу, присвяченого 25-річчю прийняття Конституції України, на тему «Основний Закон і реалії свободи віросповідання в Україні. Як працює Конституція України стосовно Української Православної Церкви?».

30 серпня архієпископ Миколай він нашого імені привітав ієрарха Єрусалимської Православної Церкви митрополита Вострського Тимофія, Екзарха Пресвятого Гробу Господнього на Кіпрі, з ювілеєм – 70-річчям з дня народження.

6 вересня ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр був учасником святкових заходів з нагоди початку навчального року та посвяти у першокурсники у Київському інституті інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія».

18 вересня на запрошення Брестської єпархії єпископ Баришівський Віктор був учасником заходів з нагоди 370-річниці з дня смерті преподобномученика Афанасія Брестського. А 21 вересня на запрошення архієпископа Люблінського і Холмського Авеля взяв участь у святкуваннях на честь Холмської ікони Божої Матері у місті Холм, Республіки Польща.

10 червня Преосвященний єпископ Вишневський Спиридон був учасником святкового прийому Польського та Литовського посольств у Києві.

29 вересня єпископ Спиридон взяв участь у меморіальному заході з нагоди 80-ї річниці розстрілів у Бабиному Яру. Участь у заході біля пам’ятника розстріляним киянам і військовополоненим взяли держслужбовці, керівництво Національного заповідника «Бабин Яр», представники християнських та юдейських громад.

Напередодні, 28 вересня в приміщенні церковно-археологічного музею Київської духовної академії, під головуванням ректора Преосвященного єпископа Білогородського Сильвестра, відбувся науковий круглий стіл «Роль православного духовенства та віруючих у порятунку єврейського населення від Голокосту під час Другої світової війни».

2 грудня 2021 року на запрошення Посла держави Ізраїль в Україні Міхаеля Бродського, вікарій Київської Митрополії єпископ Вишневський Спиридон взяв участь у відкритті виставки «Єрусалим не просто місто», яка була влаштована в Київському Національному музеї Тараса Шевченка.

Соціальне служіння

Київська єпархія, як і інші єпархії Української Православної Церква вже другий рік поспіль живе і проводить свою статутну діяльність в умовах карантинних обмежень, спричинених епідемією коронавірусу. Це чергове випробування для усіх нас – іспит на віру та людяність. І в цих умовах наші парафії, духовенство та волонтери, з числа вірян, знаходили можливість для творення добрих справ, допомоги ближнім. Впродовж року було проведено низку благодійних, соціальних, місіонерських та катехізичних заходів.

З 27 липня по 1 серпня в Київській області з нашого благословення відбувся III Всеукраїнський молодіжний православний фестиваль «Ортофест». На запрошення організаторів заходу перед молоддю виступив вікарій Київської Митрополії єпископ Білогородський Сильвестр та відповів на питання присутніх. Цьогоріч учасниками фестивалю стало 420 осіб віком від 16 до 35 років.

Духовенством Голосіївського благочиння також було організовано та проведено дитячий табір – Православні скаути України для 220 учасників та літній дитячий табір (250 учасників) і два спортивно-оздоровчі табори.

30 серпня перед початком нового навчального року єпископ Білогородський Сильвестр звершив молебень для дітей з багатодітних та нужденних сімей, серед яких були і сім’ї з нашої єпархії, і вручив дітям шкільні рюкзаки та приладдя. Щорічно акцію «Рюкзачок милосердя» організовує Синодальний відділ УПЦ з соціально-гуманітарних питань.

У храмах Голосіївського благочиння всьоме відбулась щорічна благодійна акція: «Мати життя: від Богородиці передчасно народженим немовлятам», метою якої був збір коштів на придбання настільного портативного пульсоксиметру у відділення інтенсивного виходжування глибоко недоношених дітей для дитячої клініки «Охмадит». 16 листопада відбулась офіційна передача придбаного автоматизованого електронного медобладнання, вартістю у 58 тисяч гривень.

Через карантинні обмеження багато храмів і монастирів опинилися у важких обставинах. І сьогодні хочеться особливо подякувати тим, хто допомагав своїм одновірцям пережити ці випробування. Зокрема, храмом на честь свт. Феодосія Чернігівського, що у Святошинському благочинні була надана допомога сестрам Флорівського жіночого монастиря. Впродовж року цей же храм надав матеріальну допомогу нужденним на суму понад 265 тис. гривень.

15 лютого, на свято Стрітення Господнього, вже вп’яте парафією прп. Федора Освященого, Першого Шевченківського благочиння, була проведена акція «Стрітенська свічка» під час якої, спільно з іншими храмами м. Києва, було зібрано більш як 30 тис.грн. і передано на потреби дитячого онкогематологічного відділення Київської обласної клінічної лікарні.

На базі релігійної громади на честь свт. Миколая Чудотворця, Печерського району, на постійній основі з 2015 року діє благодійний проект «Наша Лепта». У 2021 році проектом проведені численні благодійній заходи. Серед них благодійний книжковий ярмарок «Читай та створюй», в підтримку релігійних громад УПЦ, які втратили свої храми під час рейдерських захоплень та змушені були розпочати будівництво нових. Акція організована та проведена спільно з Благодійним фондом «Фавор» у Києво-Печерській Лаврі. На зібрані кошти придбано будівельні матеріали. В рамках ярмарки працювала виставка ікон «Україна — дім Пресвятої Богородиці», на якій було представлено копії понад 100 чудотворних ікон.

На благодійні цілі у 2021 році проектом «Наша Лепта» було направлено понад 120 тис. гривень.

У звітному році у всіх благочиннях єпархії були проведені благодійні акції до дня Святої Пасхи, Різдва Христового, Дня Перемоги, Міжнародного дня захисту дітей, з нагоди дня людей похилого віку, Дня донора тощо.

Загалом впродовж року парафії м. Києва надали благодійну допомогу на суму понад 2 мільйони 260 тисяч гривень.

Духовенство столиці здійснює духовну опіку та надає матеріальну допомогу соціальним, медичним та іншим установам і закладам, серед яких:

30 реабілітаційних центрів та дитячих будинків;
15 геріатричних центрів – будинків для людей похилого віку;
8 спеціалізованих навчальних закладів;
понад 10 лікарень;
5 виправних колоній.

Допомога надається продуктовими наборами, засобами особистої гігієни та коштами. Наприклад, храм на честь вмч. Георія Побідоносця, Солом’янського благочиння, щомісячно перераховує в Національну дитячу клініку «Охматдит» 5 тис. гривень. Щомісячну грошову допомогу від наших парафії отримують понад 10 багатодітних сімей. Надана фінансова допомога понад 360 особам для операційного втручання, в тому числі 340 дітям.

Парафіями столиці була надана допомога для переселенців, які проживають у Свято-Успенській Святогірській Лаврі.

У межах діяльності міжнародної гуманітарної місії «Милосердя без кордонів», духовенство Оболонського благочиння регулярно направляє гуманітарну допомогу жінкам, дітям та літнім людям, які проживають у так званій сірій зоні Донбасу. А також матеріально підтримують понад 150 парафій Української Православної Церкви вздовж лінії військового конфлікту.

На багатьох парафіях підтримується добра ініціатива щодо збору речей для малозабезпечених верств населення, завдяки яким щодня нужденні, бездомні мають змогу отримати одяг та взуття.

15 храмів столиці організовують роздачу гарячих обідів та продуктових наборів нужденним. Таким чином понад 220 осіб щодня і 470 осіб щонайменше раз на тиждень мають можливість безкоштовно обідати при наших храмах.

Така жертовна праця у нелегкий час сьогодення можлива лише при підтримці наших вірян, благодійників та вашій, дорогі владики, отці та матушки, самовідданій праці. Миряни, дивлячись на ваші труди, завжди будуть відгукуватись своєю допомогою та підтримкою. Адже віруюче серце не може залишатися осторонь чужої біди. А за справами нашими пізнають, що ми є діти Господа нашого Іісуса Христа. Складаю щиру подяку всім, хто потрудився своєю працею ради блага ближніх і прошу передати слова вдячності нашим вірянам.

Кадрові зміни та статистика

Рішеннями Священного Синоду Української Православної Церкви два клірики Київської єпархії були обрані на високе архієрейське служіння. Ними стали:

Архімандрит Антоній (Пухкан) обраний єпископом Корсунь-Шевченківським, вікарієм Черкаської єпархії (журнал №21 від 12.05.2021). Хіротонія звершена 6 червня.
Архімандрит Агафон (Опанасенко), насельник Києво-Печерської Лаври, обраний єпископом Коктебельським, вікарієм Феодосійської єпархії (журнал №36 від 17.08.2021). Хіротонія звершена 28 серпня.

У звітному році кількість парафій залишилась сталою, а саме на кінець 2021 року в Київській єпархії діє 397 парафій (162 в Києві та 235 в області).

В єпархії налічується 475 храмів, що мають престол, та 43 облаштованих для богослужіння приміщень.

На 303 парафіях богослужіння звершується частіше, ніж один раз на тиждень.

На парафіях та в монастирях Київської єпархії несуть служіння 829 кліриків:

в м. Києві – 563 (457 священиків та 106 дияконів);

в області – 266 (238 священиків та 28 дияконів).

Це на 31 клірик більше ніж у 2020 році.

За звітний період 8 кліриків Київської єпархії були почислені за штат та перейшли до інших єпархій: Бориспільської, Джанкойської, Білоцерківської, Одеської.

6 священнослужителів прибули з інших єпархій: Ніжинської, Хустської, Одеської, Вознесенської, Бельцької (Православна Церква Молдови) та Гатчинської (Руська Православна Церква).

Для Київської єпархії рукоположено 11 священиків та 19 дияконів.

За ухилення в розкол та інші дисциплінарні порушення 4 клірики єпархії заборонені у священнослужінні:

Ієромонах Інокентій (Підтоптаний) – за ухилення в розкол;
Ієродиякон Антоній (Романюк);
Ієродиякон Онуфрій (Вакуленко);
Ієрей Костянтин Кострубіцький.

У 2021 році померло 5 кліриків єпархії:

Ієромонах Володимир (Руснак) (+7 лютого);
Диякон Віталій Сухенко (+8 березня);
Протоієрей Василій Полунін (+25 квітня).
Ігумен Варлаам (Бєляков) (+13 травня);
Протоієрей Михаїл Гречанюк (+11 червня);

В єпархії діє 22 монастирі: 12 чоловічих (в тому числі Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра) та 10 жіночих. В підпорядкуванні Митрополита Київського і всієї України перебуває 9 ставропігійних монастирів (серед яких Свято-Успенська Почаївська Лавра, 3 чоловічих і 5 жіночих).

У монастирях, в тому числі ставропігійних, у монашеському та іночеському чині несуть послух 1189 осіб, що на 47 більше ніж у 2020 році: 613 в чоловічих і 576 у жіночих. 360 насельників чоловічих монастирів є рукоположеними у священний сан.

Ось такими подіями жила Київська єпархія впродовж 2021 року.

Два попередні роки змусили нас глибше оцінити Богом дароване життя та більш зосередитись на важливому та необхідному для спасіння душі. Ці дні є непростими — хвороби забирають наших близьких, рідних. Ми, віруючі християни, розуміємо, що все в руках Божих. Але нехтувати здоров’ям чи свідомо наражатись на небезпеку неможна. Тому закликаю усіх вас дотримуватись рекомендацій лікарів, вчасно звертатись за допомогою у лікуванні, підтримувати хворих.

У цей складний пріод є можливість більше часу приділити молитві, посту, покаянню. Уважніше вникнути в духовні потреби наших парафіян, зосередитись на внутрішньому житті парафії, монастирів.

Окрім того, хотів би наголосити на дотриманні порядку та охайності у храмі, зокрема у вівтарі. Неприпустимо тримати сторонні речі у вівтарі, а тим більше у жертовнику, де зберігаються святі сосуди. Також неприйнятним є коли у вівтарі, особливо під час богослужіння, без потреби ходять люди, інколи прямуючи через вівтар до інших приміщень.

Адже у Божому храмі звершується те, що для нас є найдорожчим і найважливішим: в храмі, через святі Таїнства, ми отримуємо повноту Божої благодаті, яка необхідна для гідного земного життя, такого життя, кінець якого для нас стає початком вічного життя на Небі. Тому закликаю, щоб разом з піклуванням про чистоту своєї душі ми піклувались і про чистоту Божого храму.

Користуючись нагодою, щиро вітаю дорогих владик, духовенство, монашествуючих та усіх вірян Київської єпархії з грядущим спасительним празником Різдва Христового та Новоліттям. Молитовно бажаю Божої допомоги у вашому служінні та щоденних трудах.