Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав організаторів та учасників ХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи»


Блаженніший Митрополит Київський і всєї України Онуфрій, ХІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи»

У будь-якій ситуації, якою б патовою вона не здавалася для суспільства, Церква завжди керується пастирськими пріоритетами.

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій акцентував на проблемах пастирського служіння у сучасному світі, а також на важливості пошуку нових підходів для надання людям духовної підтримки у своєму зверненні до учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи».

Як зазначив Предстоятель, у наш час нових технологій перед сучасним священником постає чимало непростих питань, на які навряд чи можна знайти готові відповіді.

«Люди проводять значну частину свого часу у так званій віртуальній реальності. Це несе в собі загрози, про які ще десять років тому важко було і думати. Це змушує пастирів Церкви шукати нові підходи для надання людям духовної підтримки», — сказав він.

За словами Архіпастиря, друге сучасне випробування і для суспільства, і для Церкви — це швидке розповсюдження у світі коронавірусної хвороби.

Зокрема, як пояснив Блаженніший владика, духовенство стикнулося з неможливістю звершувати богослужіння та таїнства за усталеними звичаями, постало також непросте питання про порядок прийняття сповіді у людей, які опинилися в інфекційних відділеннях лікарень, та звершення Причастя.

При цьому Його Блаженство підкреслив: «У будь-якій ситуації Церква керується пастирськими пріоритетами. Священник завжди має нести людині благу звістку про спасіння у Христі. В будь-яких випробуваннях ми маємо навчитися бачити дію Божественного промисла. Церква непохитно вірить в те, що тілесні хвороби та інші випробування очищають душу людини».

Митрополит Онуфрій звернув увагу на те, що більшість людей, стикаючись із непростими випробуваннями, впадають у відчай. «Але християнин має знати, що відчай є важким гріхом. Треба завжди пам’ятати, що Господь ніколи не посилає випробувань, які перевищують наші сили. І священник має вчити людей саме такому відношенню до будь-яких випробувань», — дав він таку настанову.

Крім того, Архіпастир відзначив важливість викладання в духовних семінаріях пастирського богослов’я, адже знання мають втілюватися в майбутньому пастирському служінні.

«Духовні навчальні заклади не просто надають знання, вони готують людину до священства. Тому набуття знань завжди має звершуватися в особливій пастирській перспективі, де моральний образ пастиря має надзвичайно важливе значення», — пояснив владика.

Насамкінець Предстоятель закликав майбутніх пастирів завжди пам’ятати про те призначення, до якого вони покликані, та побажав усім учасникам і гостям конференції благословенних успіхів у вивченні богоодкровенних істин.