Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРОПИВНИЦЬКИЙ. Освячено молитовну кімнату в СІЗО, де терпіли гоніння на віру і Церкву новомученики


1 вересня в Кропивницькому було освячено молитовну кімнату в стародавній будівлі колишньої Єлисаветградської в’язниці, де за часів гонінь більшовиків на Святу Церкву та Православну віру вимушені були відбувати тюремний строк священномученики Платон Купчевський і Миколай Виноградов. Про це повідомили на Facebook-сторінці храму Благовіщення Пресвятої Богородиці Кіровоградської єпархії.

Сьогодні в будівлі колишньої Єлисаветградської в’язниці знаходиться Державна установа “Кропивницький слідчий ізолятор”. Молитовну кімнату, створену силами адміністрації СІЗО та тих, хто відбуває покарання, освятив клірик Кіровоградської єпархії протоієрей Євгеній Назаренко, який духовно окормляє ув’язнених.

Священномучеників пресвітерів Платона Купчевского і Миколая Виноградова було репресовано за часів радянської влади. Їх неодноразово ув’язнювали з 1923 рік по 1929 рік. А в грудні 1931 року та січні 1932 року священнослужителів було засуджено до заслання на 3 роки в Північному краї. Однак подальша доля новомучеників невідома.

Нагадаємо, що 17 серпня 2021 року Священний Синод Української Православної Церкви благословив прославлення в межах Кіровоградської єпархії священномучеників Миколая і Платона пресвітерів (день пам’яті – 15 червня).