Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ГАЙНОВКА. (ПОЛЬЩА). Хор Київської духовної академії зайняв І місце на 40-му Міжнародному фестивалі «Гайновські дні церковної музики»


У Свято-Троїцькому соборі міста Гайновка Республіки Польща, з 13 по 18 вересня пройшов XL щорічний міжнародний музичний фестиваль «Гайновські дні церковної музики». Фестиваль проходить з благословення Предстоятеля Польської Православної Церкви Митрополита Варшавського і всієї Польщі Савви. Цьогоріч участь у фестивалі взяли понад 400 учасників з Польщі та України, серед яких були академічні, молодіжні та парафіяльні хори.

Завдання хорового фестивалю — не тільки представити майстерність виконання, але й релігійний, молитовний характер церковної музики. На фестиваль традиційно з’їжджаються багато бажаючих долучитись до церковного співу тільки з Польщі, але з інших країн Європи.

На фестивалі суддям представили твори відомих церковних композиторів.

17 вересня хор Київських духовних шкіл під керівництвом регента архімандрита Романа (Подлубняка), з благословення ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра, вкотре взяв участь у фестивалі, де отримав І місце у категорії «Академічні хори». Групу супроводжував старший помічник проректора з виховної роботи архімандрит Володимир (Ціпіньо).

У виконанні хору прозвучали такі твори розспіву Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври: «Взбранной Воеводе», «В молитвах Неусыпающую Богородицу», «Егда преставление», стихири свята Успіння Пресвятої Богородиці, фрагмент акафісту Успіння Пресвятої Богородиці, перший та дев’ятий ірмоси канону Успіння Пресвятої Богородиці.

Того ж дня, увечері після прослуховувань, в Муніципальному амфітеатрі в Гайновці відбувся традиційний концерт під відкритим небом «Фольклорне свято», участь у якому разом з багатьма хоровими колективами взяв і хор Київських духовних шкіл.

Підсумком фестивального тижню став гала-концерт в Гайновці, де виступили хори переможці, серед яких і хор Київських духовних шкіл, який виконав два твори: «Взбранной Воеводе» та «В молитвах Неусыпающую Богородицу» розспіву Києво-Печерської Лаври.

Також хор КДАіС виступив на другому гала-концерті в соборі Святої Софії у місті Білосток, а 19 вересня виконував богослужбові піснеспіви за Божественною літургією у Супрасльському Благовіщенському жіночому монастирі.