Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЧАЇВ. Торжества на честь Почаївської ікони Божої Матері почалися з хресного ходу

Майже вісім століть має історія Почаївської Лаври — від часу явління Пресвятої Богородиці у вогняному стовпі на вершині Почаївської гори. І вже більше чотирох століть у нашій обителі зберігається чудотворний образ Божої Матері, названий на честь цього місця Почаївським. Більше чотирох століть православний люд «со тщанием» приходить на святу Почаївську гору, щоби вшанувати цю ікону. Після подій 1675 року, коли по молитвах перед цим образом Почаївський монастир разом з насельниками і православним народом був позбавлений від татарсько-турецького нашестя, була встановлена особлива дата для вшанування Почаївського образу Пресвятої Богородиці. 5 серпня ми згадуємо ці події.

У 1997 році Лавра святкувала 400-річчя перенесення Чудотворного образу Божої Матеріз місця, де жилаАннаГойськау Почаївську обитель. Тоді і були започатковані хресні ходи, приурочені до цього свята.


Ось і сьогодні, 2 серпня 2021 року, братія Лаври на чолі з намісником Лаври митрополитом Володимиром та ректором Почаївської духовної семінарії архієпископом Іовом у супроводі кількох тисяч православних паломників, звершили святковий хресний хід від урочища Вірля до Почаївської Лаври.

На місці, де стояв колись маєток Гойської, біля пам’ятного хреста було звершено молебен перед початком Хресної ходи. І всю дорогу до Лаври над хрестоходцями лунали молитви. Читалися канони, акафісти, співалися тропарі на честь Божої Матері та угодників Божих. Закінчився Хресний хід також молебнем в Успенському соборі Почаївської Лаври. Після чого всі паломники мали можливість прикластися до Чудотворного образу.

Сайт Лаври

Фото: Сергій Фріч