Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІТЕБСЬК. (БІЛОРУСЬ). Митрополит Августин взяв участь в урочистостях з нагоди вшанування 800-річчя від дня нарождення святого благовірного князя Олександра Невського


4 липня, неділя 2-га після П’ятидесятниці, Всіх святих у землях Русі просіявших, за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї Украіни Онуфрія митрополит Білоцерківській і Богуславський Августин взяв участь в урочистих заходах у м. Вітебськ (Білорусь), присвячених 800-річчю від Дня народження святого благовірного великого князя Олександра Невського.

Напередодні святкування із м. Смоленськ у м. Вітебськ був принесений для поклоніння віруючих ковчег із мощами святого благовірного великого князя Олександра Невського.

3 липня у м. Вітебськ відбулася хресна хода із мощами святого благовірного великого князя Олександра Невського від церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці, куди ковчег був доставлений напередодні, до Свято-Успенського кафедрального собору. Ковчег з мощами біля кафедрального собору зустрічав архієпископ Вітебський і Оршанський Димитрій, а також митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин і архієпископ Могилевський і Мстиславський Софроній. Після зустрічі святині у Свято-Успенському кафедральному соборі архіпастирі разом із духовенством звершили всеночне Богослужіння.

Божественну літургію у Свято-Успенському кафедральному соборі у м. Вітебськ звершили Митрополит Мінський і Заславський Веніамін, Патріарший Екзарх всієї Білорусі, митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, митрополит Смоленський і Дорогобужский Ісидор, митрополит Псковський і Порховской Тихон, архієпископ Вітебський і Оршанський Димитрій, архієпископ Новогрудский і Слонімський Гурій, архієпископ Могилевський і Мстиславський Софроній, архієпископ Гомельський і Жлобинський Стефан, єпископ Бобруйський і Биховський Серафим, єпископ Туровський і Мозирський Леонід, єпископ Гродненський і Волковиський Антоній, єпископ Людський і Сморгонский Порфирій, єпископ Полоцький і Глубокський Ігнатій, єпископ Светлогорский Амвросій, вікарій Гомельської єпархії у співслужінні духовенства, в числі яких голова Адміністративної служби Білоцерківської єпархії, благочинний Білоцерківського округу протоієрей Валерій Яблонський та диякон Василій Гоюк.

Після заамвонної молитви Патріарший Екзарх, архіпастирі і священнослужителі звершили славлення святому благовірному великому князю Олександру Невському.

Архієпископ Вітебський і Оршанський Димитрій подякував архіпастирів за спільну молитву на Вітебської землі.

Митрополит Веніамін привітав прибулих на урочистості архіпастирів, духовенство і вірних зі святом і подякував їм за радість спільної молитви.

Митрополит Августин виголосив вітальну адресу Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія Патріаршому Екзарху і всім учасникам урочистостей з нагоди 800-річчя від Дня народження святого благовірного великого князя Олександра Невського. Патріарший Екзарх передав в дар митрополиту Білоцерківському і Богуславському Августину ікону преподобної Єфросинії Полоцької з побажанням міцності сил духовних і тілесних в архіпастирському служінні. Владика Августин подякував Митрополиту Веніаміну і архієпископу Димитрію за можливість взяти участь у Богослужінні і урочистостях, які ще раз змушують нас задуматися про серйозну відповідальність за ту спадщину, яку ми отримали з Хрещенням Русі.

Після Літургії на Успенській площі відбувся святковий концерт.

Наприкинці урочистих заходів Митрополит Мінський і Заславський Веніамін звершив чин освячення місця під будівництво Софійського собору у м. Вітебськ, нижній боковий вівтар собору буде освячено на честь святого благовірного великого князя Олександра Невського.

Прес-служба Білоцерківської єпархії