Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. ГС «Миряни» щодо ситуації в с. Вербовець на Вінниччині: Захоплення храму УПЦ сталося завдяки дії Закону України № 2673-VIII та рішенню Вінницької ОДА

У ГС «Миряни» заявили, що силове захоплення прихильниками «ПЦУ» Свято-Покровського храму УПЦ у селі Вербовець Мурованокуриловецького району Вінницької області, яке відбулося 18 липня 2021 року, спровоковано Законом України № 2673-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи» та незаконним рішенням Вінницької ОДА. Тому громадська спілка «Миряни» наполягає на скасуванні антицерковних правових норм та бере ситуацію в парафії під свій контроль – надаватиме їй юридичну й практичну допомогу, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Telegram-канал громадського руху «Миряни».

Як нагадали у ГС «Миряни», 18 липня 2021 року у селі Вербовець Вінницької області прихильники «ПЦУ» здійснили силове захоплення Свято-Покровського храму УПЦ, побивши та виштовхавши з паперті храму вірян Української Православної Церкви з настоятелем та зірвавши зі священика хрест. При собі представники «ПЦУ» мали заточену арматуру, якою погрожували парафіянам храму.

«Ці події сталися завдяки незаконному рішенню Вінницької облдержадміністрації, яка на підставі протоколу зборів громади села (а не церковної громади) незаконно перереєструвала релігійну громаду в “ПЦУ”», – наголосили у громадській спілці та відзначили, що такі незаконні дії були сповоковані Законом України № 2673-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи», прийнятим ще за часів президента П. Порошенка 17 січня 2019 року.

«ГС “Миряни” ставить собі головним завданням добитися скасування цих діючих антицерковних правових норм. Законопроекти “Мирян”, що пропонують такі зміни до законодавства, 15 червня 2021 року були передані народним депутатам та очікують на реєстрацію в парламенті», – зауважили у громадському русі та підкреслили: «Якщо дискримінаційні правові норми не скасують, то будь-який храм Української Православної Церкви перебуватиме під загрозою захоплення рейдерами, які використовують діючі закони для зміни юрисдикції релігійних громад на підставі підроблених документів».

Як зазначилиу ГС «Миряни», настоятель Свято-Покровського храму в селі Вербовець протоієрей Олександр Лучин несе своє служіння на Свято-Покровській парафії понад 20 років. Саме завдяки його зусиллям та зусиллями мирян УПЦ храм був відреставрований, на подвір’ї побудована трапезна. Тепер священник та місцеві віряни не мають можливості служити Господу у своєму храмі – він стоїть закритий та опечатаний.

«Громадська спілка “Миряни” бере ситуацію з захопленням храму на контроль. Ми будемо надавати релігійній громаді будь-яку юридичну та практичну допомогу в захисті порушених прав», – підсумували у громадському русі.