Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Розпочато досудове розслідування за підозрою у розпалюванні релігійної ворожнечі радником мера міста

Радника мера міста Івано-Франківськ Назарія Кішака допитали в поліції за підозрою в розпалюванні релігійної ворожнечі та ненависті. Розпочато досудове розслідування.

27 квітня слідчий відділ Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області відкрив кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.161 ККУ (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті) щодо радника міського голови Івано-Франківська з питань безпеки та правопорядку Назарія Кішака, який закликав «почистити монастирі» УПЦ. Про це повідомляє Івано-Франківське видання «Галка».

Цього ж дня, вранці на сайті Юридичного відділу УПЦ було опубліковано заклик Голови відділу протоієрея Олександра Бахова до правоохоронців дати належну оцінку діяльності Н. Кішака та відкрити кримінальне провадження за статтею 161 Кримінального Кодексу України, а мера міста звільнити його з посади радника. «Радник мера Івано-Франківська Назарій Кішак на своїй сторінці у фейсбук розмістив заклик «почистити всі московські монастирі», при цьому він вказує адресу, за якою розміщено Спасо-Преображенський храм УПЦ у Франківську, й прикріплює фотографію людей зі зброєю і хештегом “смерть ворогам”. Таким чином пан радник закликає до протиправних та насильницьких дій щодо віруючих та установ Української Православної Церкви. Вважаємо, що дані заклики прозвучали з метою відвернути увагу від ситуації навколо надвисоких витрат на заступників і радників мера міста. Як стало відомо з відкритих джерел, попри дефіцит бюджету 500 млн грн, на їхнє утримання витрачається 730 тис. грн щомісяця», – йшлося у повідомленні Голови Юридичного відділу.

Незабаром Кішак опублікував другий пост, де заявив, що не закликав до фізичного насильства. Тим часом, пише видання, радника мера вже допитали в місцевому відділенні поліції. Згідно із законодавством, обвинуваченому в злочині загрожує штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на термін від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

В поліції Прикарпаття підтвердили факт відкритого провадження. Розпочаті слідчі дії, триває досудове розслідування, зазначається на galka.if.ua.