Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Верховний Суд України відхилив позов “ПЦУ” про виселення родин священиків на Рівненщині


Настоятелі двох захоплених храмів на Рівненщині залишаться проживати разом зі своїми родинами у церковних будинках. Відповідні постанови, прийняті Верховним судом України, були опубліковані у Єдиному державному реєстрі судових рішень: 16 квітня 2021 року щодо протоієрея Ігора Гнатишина, настоятеля громади УПЦ у селі Нова Мощаниця Здолбунівського району та 19 травня щодо протоієрея Степана Корольчука, настоятеля громади УПЦ села Поліське Березнівського району.

Позови в обох випадках подали від імені громад “ПЦУ”, які у силовий спосіб забрали храми УПЦ у цих селах, а далі намагалися і родини священників, що понад двадцять років опікувались релігійними громадами, виселити із будинків.

«Слухання по цих справах відбувались у різних судових інстанціях країни і тривали не один рік, – прокоментувала ситуацію Раїса Приходько, правозахисниця Рівненської та Сарненської єпархій УПЦ для сайту СПЖ. – На мою думку, ці позови є цинічними з точки зору відношення до людини і антихристиянськими, адже їх подали представники релігійних громад, наголос на релігійних, які повинні сповідувати і жити за законами Христа».

Верховний суд України залишив без задоволення позови від громад “ПЦУ” села Нова Мощаниця та села Поліське. У рішенні зазначено, що подібні намагання, щодо позбавлення родин житла, є недоцільними та такими, що не відповідають нормам і принципам установленим європейським судом.

У рішенні Верховного суду України також вказано, що воно остаточне та оскарженню не підлягає.