Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженніший Митрополит Онуфрій : Кожен може бути вірним Христу – треба виконувати Його заповіді


У своїй проповіді в день Антипасхи Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій пояснив слова Спасителя до апостола Фоми: “Блаженні, що не бачили й увірували!” (Ін. 20, 29). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Передусім Предстоятель привітав усіх із Воскресінням Христовим та нагадав, чому друга Неділя після Пасхи названа на честь апостола Фоми, або Антипасхою.

Зокрема Його Блаженство пояснив сенс слів Спасителя, сказані до Фоми, якого, як відомо, долали сумніви: “Блаженні, що не бачили й увірували!” (Ін. 20, 29).

“Ці слова Спасителя не всім зрозумілі. Адже Фома, як усі апостоли, був учнем Спасителя і чув Його слова, і бачив Його славні діла. Між іншим, як люди, котрі увірували у Спасителя, не бачачи Його, більш блаженні, ніж Фома, котрий бачив Господа”, – зауважив Архіпастир та провів для кращого розуміння таку аналогію: “Справа в тому, що коли людина вчиться чомусь, наприклад, учень здобуває знання в школі, той той, хто чує вчителя, легше засвоює знання, ніж той, який не бачить його, а тільки чує”.

Як продовжив Блаженніший владика, слід розрізняти віру розуму від віри серця: “віра розуму народжується від почутого, побаченого, прочитаного; а віра серця народжується від виконання заповідей Божих”.

Віру розуму, за словами Його Блаженства, апостоли набули легше, ніж інші люди, котрі “тільки чули слово Христа, та не бачили Його своїми тілесними очима”. “Тому Спаситель назвав тих, хто “не бачили й увірували” більш блаженними, ніж ті, які бачили й увірували”, – наголосив він.

Натомість віра серця, на переконання Блаженнішого Митрополита Онуфрія, набувається не всіма однаково. Але треба докладати зусиль і змушувати себе жити за заповідями.

“І апостоли з собою боролися, змушували себе слухати Христа і виконувати Його заповіді. Може, вони й не подобалися апостолам, але вони примушували себе жити за ними – і стали святими. А апостол Іуда не слухався Христа, не виконував Його заповіді і став зрадником. Тому що аби бути вірним Христу, треба слухати і виконувати Його заповіді”, – наголосив владика.

Водночас Предстоятель акцентував увагу на тому, що сьогодні кожен із нас має змогу чути слово Боже в храмі, читати щодня Святе Євангеліє та вчитися за його дороговказами, як “правильно вибудовувати своє земне життя, щоб його кінець був початком вічного життя на небі в Царстві Небесному”.

“Нехай Господь молитвами апостола Фоми зміцнює в нас віру серця, щоб ми жили за священними законами, за тими заповідями, які дав світові Спаситель і які ведуть людину до благословення на землі і спасіння на Небі”, – побажав насамкінець владика.