Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Завершився IІ Всеукраїнський форум дружин священнослужителів

За благословенням Блаженнішого Митрополита Онуфрія вже другий рік поспіль у Києві проводиться Всеукраїнський форум дружин священнослужителів, куди з’їжджаються представниці з усіх регіонів нашої країни. Цього року він проходив два дні, 9 та 10 березня 2021 року, і зібрав понад 120 учасниць. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як відомо, в народі дружин священників зазвичай називають лагідним словом «матінка», наголошуючи таким чином на особливому статусі, що відповідає високому покликанню їхніх чоловіків-священників. Однак «матінка — це не статус, це — подвиг», — зазначив у своєму виступі на форумі архиєпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп. Власне, що таке служіння матінок, і як здійснювати його з користю для людей, для Церкви і власної душі, обговорювали учасниці під час дводенного заходу.

За прикладом Всеукраїнських конференцій голів і представників єпархіальних відділів у справах молоді, форум матінок також організовано Синодальним молодіжним відділом Української Православної Церкви. Приймав гостей, як і минулого року, духовно-просвітницький центр «Апостоли» при ставропігійному храмі в ім’я Собору славних і всехвальних дванадцяти апостолів на Осокорках у Києві.

Форум розпочався з молебню на прикликання Святого Духа на всяке добре діло.

Першим виступав Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній. Владика подякував матінкам за їхню підтримку священників. Окресливши виклики, з якими сьогодні стикається Українська Православна Церква, він зазначив, що кожен християнин може протистояти їм на своєму місці. У цьому ключі на дружинах священників лежить особлива місія — вони є буквально обличчям Церкви, оскільки безпосередньо взаємодіють із суспільством, і багато в чому від того, якими побачать люди священиків та їхні сім’ї, залежить, чи прийде взагалі людина в храм.

Владика Антоній відповів на численні запитання, поділився порадами зі своєї архіпастирської практики, а також прикладами з життя Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія, якому щодня доводиться стикатися з безліччю ситуацій і конфліктів, але завжди на першому місці і найціннішим для нього залишається кожна християнська душа.

Від імені оргкомітету учасниць вітали Голова Синодального відділу у справах молоді архиєпископ Обухівський Іона та його перший заступник архимандрит Іоасаф (Перетятько). «Форум матінок — це данина поваги та вдячності до всіх вас, яких часто в звичайному житті не видно і не чутно. Виграє́ війну той, у кого міцний тил. А ви і є найміцніший тил», — з цими словами архимандрит Іоасаф закликав присутніх використовувати час спілкування для того, щоб поділитися наболілим та отримати відповіді на питання, які реально заважають жити.

Далі в програмі прозвучав виступ заслуженого лікаря України, віце-президента Всеукраїнської асоціації пластичних, реконструктивних та естетичних хірургів, кандидата медичних наук священника Ростислава Валіхновського. Тези про походження захворювань, вплив церковних таїнств на зцілення навіть від смертельних хвороб і необхідність зміцнювати духовний імунітет людини ви́кликали в учасниць палкий відгук.

Після цього слово було надано самим матушкам, які мали можливість розповісти про свої реалізовані ініціативи, громадську діяльність, незвичайні починання та навіть бізнес-проекти. (Паралельно в приміщенні проходив ярмарок виробів, виготовлених учасницями за авторськими технологіями.)

Обговорювалися різні аспекти діяльності дружин священників на парафії — від проблем на криласі до ведення блогів у соцмережах. Круглі столи на завершення першого дня роботи були присвячені таким темам: «Працююча матінка», «Сім’я з прийомними дітьми», «Регентська справа», «Недільні школи». Завершився вечір виставою «Краса, що рятує» про праведницю ХХ століття черницю Марію (Скобцову) в постановці авторського театру-студії Олени Лазович.

Другий день форуму розпочався з виступу архиєпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа, який представив свій погляд єпархіального архієрея на проблему діяльності дружин священнослужителів на парафії. Владика відверто ділився досвідом взаємодії з сім’ями священників і пропонував виходи з важких ситуацій, які можуть виникати. Він побажав учасницям усі отримані на форумі знання та натхнення зберегти у своїй душі і потім реалізувати в повсякденному житті. Саме матінки, за словами владики, мають всі можливості своїми зусиллями створювати таку творчу атмосферу на парафії, яка дозволить церковній громаді розвиватися.

Потім відбулася панельна дискусія «Шлюб зі священнослужителем: очікування та реальність», в ході якої п’ятеро подружніх пар представили власний досвід примирень і секрети взаємного прощення. Живе та активне спілкування проходило у відвертій і довірливій атмосфері, учасники змогли обговорити нелегкі для себе, проте важливі для аудиторії моменти.

Робота продовжилася доповіддю сімейного психолога, психотерапевта по роботі з співзалежними людьми Ірини Налетової. Частково питання психології, а також виховання дітей обговорювалися й далі під час дискусії «Сім’я священнослужителя в скляному домі», яку провів архимандрит Іоасаф (Перетятько).

Завершував програму кандидат медичних наук, завідувач відділенням патології вагітних Київського пологового будинку №6 Олександр Петрович Ломикін, який виступив з доповіддю про жіночі хвороби.

Підбиваючи підсумок роботи другого форуму дружин священнослужителів, голова Синодального відділу у справах молоді архиєпископ Обухівський Іона зазначив, що вражений повною самовідданістю та відкритістю всіх учасників заходу. «Архиєреї, які відвідали нас, надихнули своєю простотою та щирістю. Це люди, пройняті любов’ю і переживанням за Церкву Христову, які вміють жартувати, смиренно й мудро реагують на каверзні питання. Організатори та гостинні господарі на чолі з настоятелем храму в ім’я Дванадцяти апостолів протоієреєм Миколаєм Різуном проявили зворушливу турботу про кожного учасника, створили по-справжньому домашній затишок».

За словами владики Іони, другий форум також можна вважати успішним, оскільки вдалося виконати головне завдання, яке ставив перед собою оргкомітет, — послужити жінкам, усе життя яких проходить у служінні Богу, Його святій Церкви та ближнім, віддячити їм, надихнути, порадувати, допомогти й підтримати на нелегкому шляху справжнього подвигу в ім’я Христове.

Нагадаємо, 9 березня у столичному храмі на честь Собору славних і всехвальних 12-ти апостолів з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія розпочав свою роботуФорум для дружин священнослужителів Української Православної Церкви. Захід відкрився з виступу Керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія на тему сучасних викликів і відповіді на них.

Підготовлено прес-службою Синодального відділу УПЦ у справах молоді