Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ДНІПРО. Архієпископ Новомосковський Євлогій взяв участь у записі телевізійної програми присвяченої Великому посту


11 березня, на запрошення керівництва медіахолдингу «Самарь», що веде телемовлення в м. Новомосковську та районі, вікарій Дніпропетровської єпархії Української Православної Церкви архієпископ Новомосковський Євлогій прибув у телестудію «SAMAR MEDIA», щоб записати архіпастирське звернення для чергового випуску «Православного вісника», який вийде в ефір напередодні початку Великого посту.

Розповівши про традицію постування перед Великоднем, владика Євлогій повідомив, що в нинішньому році найвеличніше свято Світлого Христового Воскресіння Православна Церква зустрічає 2-го травня, а отже, Великий піст, як церковно-календарний період, встановлення початку і закінчення якого кожного року пов’язане зі щорічним визначенням дати святкування Пасхи Христової, цьогоріч починається 15-го березня.

Вікарний архієрей також нагадав, що передвеликодній пісний період становить не сорок, а сорок вісім днів, охоплюючи у 2021 році три неповних місяці – половину березня, цілий квітень і один день травня. Він складається з самої Чотиридесятниці (сорок днів, які охоплюють неповних шість тижнів), Лазаревої Суботи, одного із дванадцяти великих свят – Входу Господнього в Єрусалим і Страсної седмиці.

Архієпископ Євлогій відзначив, що в літургічному розумінні, тобто в межах циклу добового богослужіння, Великий піст починається вже зі служби Вечірньої 14-го березня, коли священство переодягається в великопісні чорні ризи, стеляться чорні покривала на Престол і Жертовник, вішається чорна церковна завіса і звучать великопісні піснеспіви. Однак заговіння може закінчуватися трапезою і після Вечірньої служби.

Архіпастир наголосив на особливій необхідності прийняття участі православного люду, налаштованого на проходження Великого посту, в чині Прощення, який здійснюється не просто як данина благочестивій традиції, а як безумовна потреба для кожного, хто прагне примирення з ближнім і Богом.

Архієпископ Євлогій побажав допомоги Подвигоположника Христа в успішному звершенні Великого посту.

Інформаційний відділ
Дніпропетровської єпархії УПЦ