Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Митрополит Єфрем очолив святкове богослужіння в храмі-пам’ятнику полеглим в боях воїнам-інтернаціоналістам на честь ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих»


В четвер 37-ї Седмиці після П’ятидесятниці, в день шанування ікони Божої Матері, іменованої «Віднайдення загиблих», Митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем звершив Божественну Літургію в храмі на честь ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих», який присвячений пам’яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів і розташований в парку Ювілейному Довгинцівського району Кривого Рогу.

15 лютого виповнився 32 роки як наші воїни, проявивши героїзм, доблесть, мужність і стійкість, покинули далекий Афганістан, виконавши свій військовий та інтернаціональний обов’язок. Понад 200 тисяч солдатів і офіцерів були нагороджені бойовими орденами і медалями, а 87 стали героями Радянського Союзу. Понад 3200 українців загинули смертю хоробрих. 3700 криворіжців пройшли горнило цієї війни, 175 повернулися додому інвалідами, а 53 наших земляка загинули. Тривала Афганська війна залишила після себе рану, що не загоюється, невщухаючу біль, пам’ять за загиблими друзями в серцях тих, хто повернувся до рідного дому. Духовної лікарнею, що лікує душевні рани воїнів-ветеранів, вдів, матерів і сиріт загиблих воїнів, став храм ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих» в м. Кривий Ріг.

Перед початком богослужіння, при вході до храму владику Єфрема, з хлібом-сіллю та букетами квітів зустріли вихованці недільної школи.

За Божественною Літургією митрополиту Єфрему співслужили намісник чоловічого монастиря священномученика Володимира, митрополита Київського і Галицького м. Кривий Ріг архімандрит Володимир (Нероба), благочинний Криворізького міського Північного благочиння протоієрей Анатолій Риженко, настоятель храму ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих» м. Кривий Ріг протоієрей Анатолій Бондар та чисельне духовенство єпархії.

За богослужінням на сугубій єктенії були виголошені особливі прохання про позбавлення людей від смертоносної інфекції.

На заупокійній єктенії Митрополит Єфрем молився Господу за тих воїнів-інтернаціоналістів, що не повернулися живими додому.

Після запричасного вірша зі словами повчальної проповіді до віруючих звернувся настоятель храму святих благовірних князів Бориса і Гліба м. Кривий Ріг протоієрей Антоній Сухаревський.

По закінченні Божественної Літургії Митрополит Єфрем, у співслужінні духовенства звершив заупокійну літію по загиблим в Афганістані військовослужбовцям.

По закінченні богослужіння, митрополит Єфрем звернувся до своєї пастви з повчальним словом, подякував настоятелю храму протоієрею Анатолію, голові Юридичного відділу Криворізької єпархії, за старанне пастирське служіння та активну роботу з духовного окормлення ветеранів-афганців і членів їх сімей, та благословив на подальші труди.

Насамкінець владика надав усім присутнім в храмі богомольцям своє святительське благословіння.