Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Експерти розповіли, як уникнути релігійного протистояння та захоплення храмів — сюжет «Інтера» (відео)

Політологи стверджують, що запланований влітку 2021 року приїзд Константинопольського патріарха Варфоломія може стати поштовхом для нової хвилі захоплення храмів, а його запрошення є взагалі політичною помилкою влади України. Натомість рецепт миру та релігійного спокою, на переконання експертів, є забезпечення кожному віруючому громадянину права молитися там, де він хоче, та дотримання чиновниками ст. 35 Конституції України. Про це в сюжеті телеканалу «Інтер», який вийшов в ефірі «Ранок з Інтером» 3 лютого 2021 року.

Як нагадали в телесюжеті, початком рейдерських захоплень храмів Української Православної Церкви стало виникнення новоствореної релігійної структури «ПЦУ» та надання їй патріархом Константинопольським Варфоломієм томосу, чому посприяли зокрема певні політики.

«Після т. зв. «Томосу» Православ’я не об’єдналося, а навпаки прірва стала ще глибошою. Церковна ситуація в Україні не стільки релігійна, як політична, тому що політики так захотіли. Вони підтримали невелику кількість тих людей, яка цього бажала», – пояснив керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

І підтримані політиками радикали почали саме з насильства та захоплення – а зовсім не зі зведення – храмів.

Як пригадав настоятель захопленого Свято-Вознесенського храму УПЦ с. Оленівка на Чернігівщині ієрей Олександр Гладиш, радикали та прихильники «ПЦУ» просто зайшли до церкви і стали розповідати, кому можна тут молитися, а кому – ні. Храм УПЦ врешті було передано «ПЦУ», причому районна влада нічого протизаконного нібито в цьому й не побачила.

За подібним сценарієм розвивалися події і на Житомирщині, де настоятеля внаслідок рейдерських дій госпіталізували, і на Тернопільщині, де представники «ПЦУ» влаштували штовханину та побили настоятеля. При цьому в сутичках брали участь поліція, місцева влада та праворадикали.

Як відзначив митрополит Антоній, «особливо страшно, коли люди підіймають руку на священника, який їх хрестив, а все прикривається ім’ям Бога і Христа». «Та насправді в що вони вірять?!», – підіймає він таке риторичне питання.

Звісно, всі добре знають, що хвиля захоплень храмів УПЦ пройшла всією Україною. Віряни ставали живим щитом на захист святинь, а радикали не цуралися навіть підпалювати храми та залишати, неначебто свій автограф, фашистську символіку. Зрозуміло, що до віри такі дії ніякого відношення не мають.

Політолог Руслан Бортник, директор Українського інституту аналізу і менеджменту політики, також підтверджує, що істинно віруючі люди ніколи не будуть так чинити та взагалі конфліктувати й сіяти роздор. «Вони (православні віруючи – рейд.) всі йдуть до Бога та не будуть боротися через стіни або політичні гасла. Держава повинна зупинити всі приклади розпалювання ворогування на релігійному ґрунті та провокації», – відзначив він.

Нині, як спостерігаємо, віряни УПЦ відбудовують храми, а люди, які брали участь у захопленнях церков, каються у своїх діях.

«У Рівненській області за рік було побудовано храм. На святкове богослужіння, на освячення цього храму прийшли не тільки ті, хто будував його, а хто захоплював попередній храм парафії. І вони плакали через те, що вчинили тоді, вони так мені й говорили: «”Пробачте, ми тоді не розуміли, що робили”», – розповідає керуючий справами УПЦ.

Влітку цього року, як прогнозують експерти, знову може спалахнути хвиля захоплень храмів. Пов’язано це, на їхню думку, з запланованим візитом Константинопольського патріарха Варфоломія до України.

«Позиція патріарха Варфоломія слугувала тим протистоянням, які ми бачили в українському православному суспільстві. Його приїзд буде новим витком дестабілізації в українському Православ’ї. Це може бути поштовхом для захоплення храмів», – вважає митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Підтверджують цей сценарій і політологи.

Руслан Бортник нагадує: «Ми маємо розуміти, що більша частина релігійних українців негативно ставляться до такого візиту. Мені здається, що влада робить помилку, запрошуючи цю політичну фігуру, коли в Україні ведеться така собі тиха релігійна війна».

Натомість рецепт релігійного спокою в Україні, на переконання релігійних експертів, – просто-напросто забезпечити кожному громадянину право молитися там, де він хоче, і не порушувати права інших вірян. А чиновникам варто згадати про ст. 35 Конституції України, яка говорить про відокремленість Церкви від держави і про те, що жодна релігія в Україні не є обов’язковою.