Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В УПЦ кількість віруючих збільшується — дослідження Центру Разумкова

Центр Разумкова вперше визнав ріст кількості віруючих УПЦ. Хоча, на думку протоієрея Миколая Данилевича, дослідження Центру Разумкова показує не кількість реальних віруючих, а скоріш симпатії до тієї чи іншої конфесії.
Центр Разумкова опублікував дослідження «Особливості релігійного і церковно-релігійного самовизначення громадян України: тенденції 2000–2020р.р.», у якому вперше визнав ріст кількості віруючих Української Православної Церкви. Зазначається, що інформаційні матеріали підготовлені до чергового засідання постійно діючого Круглого столу “Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин”, який проходить 25 листопада 2020 року (онлайн).

«…Слід відзначити певне зростання числа вірних УПЦ(МП), до яких віднесли себе 22% православних (проти 16% у 2019р.), або 14% (проти 11%) опитаних загалом. Зростання числа вірних УПЦ(МП) фіксується вперше з 2010р.», — йдеться в документі.

Коментуючи це дослідження у себе в телеграм-каналі, заступник Голови Відділу зовнішніх церковних відносин протоієрей Миколай Данилевич підкреслив: «чи не вперше Центр Разумкова визнає ріст УПЦ».

Водночас він наголосив, що «Центр Разумкова дає соціологію симпатій, а не реальної кількості віруючих».

Про це він сказав також, виступаючи на зазначеному Круглому столі сьогодні.

Окрім того, священник навів статистику відвідування храмів парафіянами УПЦ та «ПЦУ», посилаючись, зокрема на дослідження наукового співробітника Центру вивчення Східної Європи при Бременському університеті (Німеччина) Миколи Мітрохіна, яке він провів в докарантинний період, в лютому 2020-го. Згідно з дослідженням, богослужіння в храмах УПЦ відвідують в рази більше віруючих, аніж в інших конфесіях.