Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

САРНИ. Відійшов до Господа настоятель захопленого храму протоієрей Василій Іваничко


22 жовтня відійшов до Господа клірик Поліської єпархії Української Православної Церкви протоієрей Василій Іваничко — настоятель Преображенського Храму села Кураш, Дубровицького району Рівненської області. До того як храм у парафії відібрали прихильники «ПЦУ», він був його настоятелем протягом 30 років. Про це повідомили в Поліському єпархіальному управлінні.

Зазначається, що після рейдерського захоплення прихильниками “ПЦУ”, протоієрей Василій змушений був звершувати богослужіння у пристосованій будівлі сусіднього села Соломіївка, де вірні УПЦ надали приміщення та підтримували пастиря до останнього дня його життя.

23 жовтня 2020 року з благословення митрополита Поліського і Сарненського Анатолія була звершена заупокійна Божественна літургія та чин відспівування, які очолив намісник Покровського чоловічого монастиря архімандрит Антоній (Грибан). Йому співслужили понад 20-ть священників Поліської єпархії УПЦ. За богослужінням молились як парафіяни захопленого Преображенського храму села Кураш, так і парафіяни села Соломіївка, рідні та духовні чада батюшки.

В надгробному слові архімандрит Антоній передав слова співчуття митрополита Анатолія: «Отець Василь лишився вірним священицькій присязі, Христовій вірі та Господу Іісусу Христу. Він постраждав від злочинів та гонінь ворогів Церкви, які знущалися над ним та лишився вірним вірі своїх дідів і прадідів».

Отця Василія не змогли поховати біля вівтаря храму, в котрому він прослужив більше 30-ти років, його тіло було передано землі на сільському цвинтарі села Кураш.

Митрополит Поліський і Сарненський Анатолій та духовенство єпархії висловили щирі співчуття рідним, близьким та духовним чадам новопреставленного протоієрея Василія Іваничка.
Протоієрей Василій Іваничко з родиною. Фото: Facebook

Отець Василь народився 4 серпня 1965 року в селі Карпатське, Турківського району Львівської області. У 1989 році рукопокладений в сан священника та призначений настоятелем Свято-Преображенського Храму села Кураш. У 2003 році з благословення Блаженнійшого Митрополита Володимира за віддане пастирське служіння був нагороджений митрою.

В єпархії підкреслюють, протоієрей Василій був відданим служителем Матері Церкві.

«Незважаючи на великий тиск прихильниками так званої «ПЦУ» та радикально налаштованих молодчиків, які за участю бувшого голови Дубровицької райдержадміністрації М.М.Петрушко злочинним рейдерським методом відібрали Храм у парафіян УПЦ, отець Василь не зрадив віру, не перейшов у розкольницьке угрупування та лишився вірним Матері Церкві, — йдеться у повідомленні. — Будучи вірним канонам Православної Церкви, переніс багато гонінь, знущань та принижень, що підірвало здоров’я священника та стало причиною його передчасної смерті».