Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Митрополит Лука привітав козаків із Днем українського козацтва


Голова Синодального відділу у справах пастирської опіки козацтва України та духовно–фізичного виховання молоді митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука звернувся з вітанням до козаків із нагоди свята Покрову Богородиці та Дня козацтва.

Дорогі моєму серцю брати-козаки!

З нами Бог!

14 жовтня православні християни святкують день Покрову Пресвятої Богородиці. Зі святом Покрову збігається святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Богоматір вважалася покровителькою всього українського козацтва. А на Запорізькій Січі головний храм на честь Покрову Богородиці. Саме цього дня після Літургії козаки збирали Велику Раду, на якій обирали гетьмана і визначалися з подальшими військовими планами.

Козак – “лицар Православ’я” – це символ доблесті, любові до Батьківщини, самовідданості, але ж все це поняття духовного порядку. Все перераховане неможливо придбати за гроші, придбати через освіту або політичну кар’єру, – все це від нашого внутрішнього життя, від життя нашого духу. Славна історія козацтва не повинна залишитися музейним експонатом – вона повинна бути актуалізована. Відродження козацтва, що почалося в пострадянський час, було спочатку швидше відродженням зовнішніх атрибутів. Але справжнє відродження козацтва дуже затребуване сьогодні. Коли ми говоримо про це, ми ще раз хочемо підкреслити: без відродження віри нічого не вийде, не буде ніякого козацтва. Буде форма, буде ще один рід військ, – а козацтва не вийде. Тому що в центрі життя козака – глибока віра, що підкріплюється участю в Таїнствах Церкви, яка завжди давала силу духу, здатність до самопожертви, все те, що пов’язано з козацькою доблестю.

Досить легко відродити зовнішні форми будь-якої організації, – неймовірно важко відродити дух. Адже для того щоб відродити дух, потрібно самому бути людиною духовною. Ось тому я ще і ще раз хотів би побажати вам зростання у вірі. А для того щоб віра була живою, необхідно з’єднувати її з усім своїм життям, в тому числі з виконанням свого обов’язку. Кожен козак повинен розуміти: він виконує свій обов’язок не тому, що на ньому форма, погони, але тому, що має зобов’язання перед Богом захищати Батьківщину і служити ближнім.

Козакам, в першу чергу, бажаємо твердо триматися своєї Православної віри. А сини ваші в сім’ї найперше, чого навчаться – складати пальці в триперстя, аби осіняти себе хресним знаменням. Щоб дочка, перш за все, дізналася від батька і запам’ятала на все своє життя молитву «Отче наш». Бажаємо нашим козакам, щоб вони були прикладом у своїй родині, перш за все, в Православній вірі. І козачий устрій повинен, перш за все, полягатиме в традиціях церковного православного життя. Тоді, можливо, і все інше стане на свої місця.

Не забувайте слова Іоанна Златоустого: «Поставте Бога на головне місце у своєму житті, і все стане на свої місця»!

І є! І буде!

† ЛУКА,

митрополит Запорізький і Мелітопольский