Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

«Слово Предстоятеля»: Про важливість милосердя, що наповнює душу Божою силою (+відео)

«Наскільки велика справа милосердя, створена людиною, така й на неї сходить Божа благодать. Коли людина робить крайні справи милосердя, то сподобляється навіть служіння ангелів», — Предстоятель.

В ефірі телеканалу «Інтер» вийшов шістдесят другий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Новий цикл присвячено християнським чеснотам, і цей випуск — милосердю.  

Предстоятель наголосив на важливості милосердя для нашого спасіння й нагадав слова Господа зі Святого Євангелія: «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк. 6:36).

«Милосердя наповнює людську душу Божою силою. В залежності від того, наскільки велика справа милосердя, створена людиною, на неї сходить відповідна Божа благодать. Коли людина робить крайні справи милосердя, то сподобляється навіть служіння ангелів», — підкреслив Архіпастир.

Блаженніший Митрополит Онуфрій навів приклад із давньої християнської історії про дівчину, яка за своє милосердя сподобилася Богом такої честі, що самі ангели допомогли їй.

«Вона гуляла в саду, почула тріск, підняла голову і побачила на дереві чоловіка, який тримав у руці вірьовку й хотів її прив’язати до сучка, — розпочав оповідь Предстоятель. — Вона йому каже, що ви тут робите. А чоловік відповідає: “Я маю великі борги, та не маю можливості їх віддати, а люди вимагають від мене їх, я не маю виходу — і вирішив звести рахунки з життям”. Дівчина пожаліла цього бідолаху і каже йому: “Не роби собі зла, я віддам тобі усе, що маю…”. Її грошей вистачало, щоб розрахуватися з боржниками, і чоловік став вільний…».

Згодом, за словами Його Блаженства, дівчина сама стала нужденною та, не маючи фаху, стала блудницею. Минуло кілька років, вона смертельно захворіла і вирішила прийняти Хрещення. Вона звернулася до сусідів, аби вони попросили єпископа її охрестити, але ті вирішили «не допомагати блудниці».

Архіпастир продовжив: «Вона стала плакати та молитися, і Господь послав їй ангела у вигляді того чоловіка, якого вона врятувала, та спитав: “У чому, пані моя, маєш потребу?”. А вона каже, що хоче охреститися, а ніхто не хоче допомогти. Тут з’явилися ще два ангели, які віднесли цю дівчину до церкви, а ангели у вигляді єпископа її охрестив».

Дівчина видужала, була сповнена радості та розповідала всі, як її охрестив єпископ. Ця чутка дійшла до самого єпископа, і він прикликав дівчину, вислухав її та зрозумів, що самі ангели її охрестили.

«Єпископ спитав у неї: “Дівчино, яку добру справу ти зробила, що сподобилася того, аби тебе охрестили ангели?”. — “Що могла зробити блудниця?! Можливо, коли я була молодою дівчиною, то одного разу врятувала від смерті одну людину…”. Єпископ зрозумів:  саме за те, що вона віддала все, що мала, аби допомогти людині, проявила таке милосердя, Бог удостоїв її такої честі, що їй служили самі ангели», — завершив історію Блаженніший владика.

Насамкінець Митрополит Онуфрій резюмував: «Можливо, ми не є здібними до того, щоб робити таке милосердя — віддати все, що маємо. Можливо, ми не маємо, що віддати ближньому. Але кожен із нас може пожаліти того, хто у відчаї, поспівчувати тому, хто опинився в біді, кожен із нас може помолитися за того, хто потребує нашої підтримки та молитви. Це буде тією доброю справою і справою милосердя, що схилятиме до нас милість Божу, що зробить нас достойними вічного життя і спасіння на Небі».