Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Заява Юридичного відділу щодо порушення права на свободу віросповідання віруючих УПЦ владою м. Золочів Львівської області

Синодальний юридичний відділ УПЦ 14 липня 2020 року опублікував заяву щодо порушення права на свободу віросповідання віруючих Української Православної Церкви місцевою владою м. Золочів Львівської області.

Кожен громадянин України має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність (ст. 35 Конституції України).

Місцева влада м. Золочів Львівської області на чолі з міським головою І.Гриньків відкрито порушують конституційне право на свободу віросповідання віруючих Української Православної Церкви та право власності на приватне житло. Родиною священника у приватну власність було придбане житло разом із земельною ділянкою у м.Золочів. Для проведення ремонтних робіт та реконструкції житла було отримано усі необхідні документи. Але попри це, влада почала безпідставно звинувачувати священника у незаконному будівництві та намірі збудувати церкву, ґрунтуючись виключно на припущеннях, адже зараз проводиться ремонт у кімнатах будинку.

Вважаємо, що справжньою причиною для таких безпідставних звинувачень стало те, що у приватному помешканні священника віруючі релігійної громади УПЦ стали збиратись для спільної молитви. Як з’ясувалось, до них належать мешканці міста та сусідніх сіл, яких влада оголосила «ворогами народу», поділивши за релігійною ознакою, а також прийняла рішення про заборону діяльності релігійної громади УПЦ (називаючи її московською).

У зв’язку із цим заявляємо, що відповідно до законодавства України, люди можуть безперешкодно звершувати молитву та богослужіння навіть у приватних помешканнях, а утворення та діяльність релігійної громади може здійснюватися без реєстрації.

На жаль, дії міського голови та рішення Золочівської міської ради виходять далеко за межі повноважень визначених законодавством України, і спричиняють розпалювання ворожнечі на релігійному ґрунті та порушення права власності. В результаті чого, 12 липня 2020 року на територію помешкання проникли невідомі особи з метою пошкодження майна, а в ніч на 13 липня група осіб вчинила акт вандалізму: облила фарбою та розмалювала огорожу образливими закликами і свастикою.

Місцева влада до цього конфлікту підключила інші релігійні організації УГКЦ і “ПЦУ” та дозволяє їм зневажливо ставитись до віруючих УПЦ, а також поширювати в місті нетерпимість та ворожнечу на релігійному ґрунті. Водночас, для будівництва храмів греко-католикам було виділено три земельні ділянки, представникам «ПЦУ» дві земельні ділянки та одну римо-католикам, а віруючі УПЦ не тільки не можуть отримати земельну ділянку для будівництва храму, а й зазнають переслідування та цькування за молитву у приватному помешканні священника.

Таке вибіркове та дискримінаційне ставлення місцевої влади до релігійних організацій порушує вимоги Закону України «Про свободу совісті та релігійних організації», адже усі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед законом. Встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання чи релігійної організації щодо інших не допускається. Тому релігійна громада УПЦ має таке саме право на існування в місті Золочів, як й інші релігійні громади УГКЦ, РКЦ, «ПЦУ», а влада просто зобов’язана виділити їм земельну ділянку для будівництва храму.

У зв’язку з цим вважаємо, що дії посадових осіб місцевих органів влади, релігійних діячів і активістів порушують право на свободу віросповідання віруючих УПЦ та право власності на нерухомість і підпадають під дію Кримінального кодексу України, що мають ознаки кримінального правопорушення, та кваліфікуються за ст. 161 КК України (розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті). У разі, якщо буде завдано істотної шкоди охоронюваним законом правам, дії посадовця кваліфікуватимуться за ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем), ст. 189 КК України (вчинення будь-яких дій майнового характеру з обмеження прав, свобод або законних інтересів) та ст. 195 КК України (погроза знищення чужого майна).

Зважаючи на зазначене, закликаємо органи місцевої влади припинити розпалювати релігійну ворожнечу в регіоні та забезпечити рівні права віруючим релігійної громади УПЦ.

Звертаємось до правоохоронних органів з вимогою захистити віруючих УПЦ від протиправних дій, провести перевірку порушень та притягнути винуватих до відповідальності.

Заразом, повідомляємо міжнародні правозахисні організації про зухвале порушення права на свободу віросповідання віруючих релігійної громади УПЦ, дискримінацію, нетерпимість і ворожнечу на релігійному ґрунті в м. Золочів Львівської області.