Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В Українській Православній Церкві помолились за упокій Блаженнішого Митрополита Володимира у 6-ту річницю його смерті

 

5 липня, у 6-ту річницю з дня смерті Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (+2014), в Українській Православній Церкві помолилися за упокій Блаженнішого Митрополита Володимира.

За Божественною літургією в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел у співслужінні митрополита Вінницького і Барського Варсонофія, архієпископа Бучанського Пантелеімона, єпископа Біловодського Павла звершив сугубу молитву за упокій приснопам’ятного Блаженнішого Митрополита Володимира (+2014), який очолював Українську Православну Церкву 22 роки і помер в цей день рівно шість років тому.

Після читання Євангелія на Літургії владика Павел звернувся до пастви зі словом проповіді, в якому розповів про Блаженнішого Митрополита Володимира:

«Все його життя, з самого дитинства, було присвячене служінню Богу. Як послідовник апостолів, він самовіддано трудився для блага Церкви, він зберіг єдність Церкви, примножив кількість храмів, священників, привів до Христа безліч людей. Він зберіг всіх нас в Церкві! Люди бачили цього святителя, прислухалися до його слова, багато хто повернувся з розколу. Можна тільки уявити собі, як було важко йому, коли захоплювалися храми. Але він вистояв і укріпив нас в стоянні у вірі. Вірю, що він зараз знаходиться біля престолу Божого і молиться за всіх нас! Будемо ж поминати наших наставників, будемо молитися за упокій Блаженнішого Митрополита Володимира, щоб Господь і нас сподобив вічних благ і вічної радості у Царстві Небесному!»

Після богослужіння владика намісник, архіпастирі, братія Лаври, парафіяни та паломники пройшли до могили Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана), де митрополит Павел очолив заупокійну літію за спочилим Предстоятелем.

Цього ж дня в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері була звершена Божественна літургія, після якої було відслужено панахиду на могилі Його Блаженства, що знаходиться біля Академічного храму.

Богослужіння очолив доцент КДА єпископ Баришівський Віктор у співслужінні викладачів, студентів Київських духовних шкіл та кліриків м. Києва.

Наприкінці богослужіння на могилі спочилого Блаженнішого Митрополита Володимира була звершена заупокійна панахида.

Заупокійні богослужіння біля могили Блаженнішого владики архіпастирі та духовенство звершували протягом дня.

Митрополит Луганський і Алчевський Митрофан звершив Божественну літургію у Свято-Петропавлівському кафедральному соборі Луганська. Після завершення богослужіння владика Митрофан разом з духовенством відправив заупокійну літію за приснопам’ятним Блаженнішим Митрополитом Володимиром (Сабоданом).

Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент звершив Божественну літургію в Миколаївському кафедральному соборі м. Ніжина. Після відпусту митрополит Климент очолив служіння панахиди за упокій душі Блаженнішого Митрополита Володимира.

Митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан звершив Божественну літургію в Богоявленському кафедральному соборі Горлівки. За Літургією була піднесена заупокійна єктенія про покійного Предстоятеля Української Православної Церкви.

Митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон звершив богослужіння в кафедральному соборі на честь Різдва Пресвятої Богородиці м. Ровеньки. Після відпусту Божественної літургії Його Високопреосвященство нагадав про шосту річницю з дня упокоєння Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та закликав прочан піднести заупокійні молитви про приснопам’ятного Предстоятеля на панахиді, служіння якої далі очолив.

Митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим очолив Божественну літургію на честь Різдва Христового кафедральному соборі м. Сєвєродонецька. З нагоди шостої річниці з дня смерті, були піднесені сугубі молитви за упокій душі спочилого Предстоятеля Української Православної Церкви.

Митрополит Сумський і Охтирський Євлогій очолив Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми. На вшанування річниці блаженної кончини Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Володимира (Сабодана) були піднесені заупокійні молитви.