Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Жителька міста подарувала ікону храму святителя Луки у вдячність за чудо


Ікона із зображенням двох святителів – Нектарія Егінського і Луки Кримського, виконана на дереві в академічному стилі і списана з фото святих, зроблених при їх житті.

Православна християнка з Вінниці Олена Аль Гурані передала в дар вінницькому храму УПЦ св. Луки Кримського, написану за її замовленням, ікону двох святителів. Таким чином жінка виконала обіцянку, яку дала кілька років тому святителю Нектарію Егінському, коли її мама вмирала від онкологічного захворювання, повідомляє кореспондент СПЖ Марина Богданова.

«Діагноз дізналися на останній стадії, коли пухлина вже була неоперабельна, а хіміотерапія неможлива, – розповіла Олена. – Мама згасала не по днях, а по хвилинах, її виписали з диспансеру вмирати, давши першу групу інвалідності і призначивши морфій. За прогнозами лікарів мамі залишалося жити близько п’яти днів».

За словами жінки, її мама все життя була невіруючою, але хвороба і близька смерть відкрили її серце Богові: «Мама змирилася з тим, що йде в інший світ, нарікала лише про те, що мало часу для підготовки до зустрічі з Господом. Тоді я запитала її: “Скільки часу тобі вистачило б, щоб приготуватися до вічності?”. Мама відповіла не задумуючись: “Три роки”.

Напередодні Олена побачила в інтернеті відео про чудеса грецького святого, святителя Нектарія Егінського, про якого в Україні тоді ще мало знали, і її це настільки вразило, що вона була готова повірити в неможливе.

«Не знаючи молитви до цього святого, ми з мамою звернулися до нього своїми словами, – продовжила вона свою розповідь. – Але попросили подарувати не зцілення від недуги, а продовжити мамі життя на три роки, позбавити від болю і сподобити християнської кончини в мирі і покаянні. Тут же я дала обітницю святителю, що якщо він виконає прохання, то я напишу ікону і подарую в храм для його прославлення в нашому місті».

За словами Олени, вже на ранок у мами помітно покращилося самопочуття і вона почала відновлюватися так само швидко, як до цього згасала. За кілька днів пішли болі, морфій виявився непотрібним, а через два місяці літня жінка, яка нещодавно помирала стала жити як цілком здорова людина – працювала, доглядала за дачею, змогла їсти звичайну їжу.

«Мама прожила без болю рівно три роки і один місяць. Весь цей час вона постійно ходила в храм, причащалась і соборовулась, кажучи: “Доки буду причащатися – буду жити”. Перехід мами в інший світ був тихим і безболісним. Два дні вона лежала у напівзабутті, а за хвилину до смерті попросила посадити її на ліжку. Подивившись у червоний кут, мама усміхнулася, поклала пальці рук для хреста і, піднявши руку до чола, відійшла у Вічність…» – розповіла жінка.

Щоб виконати дану святителю Нектарію обітницю і замовити написання ікони, Олена два роки збирала потрібну суму. Вона попросила іконописця Леоніда написати образ відразу двох святителів – Нектарія Егінського і Луки Кримського. Ікона метрової висоти виконана на дереві в академічному стилі і списана з фото святих, зроблених при їх житті.

«Святителі Нектарій Егінський і Лука Кримський – це святі, до яких часто хворі звертаються за допомогою, особливо онкологічні, – сказав протоієрей Володимир Тютенко, настоятель храму св. Луки Кримського у Вінниці. – Нехай благодать святих через цю ікону подає допомогу всім, хто приходить за зціленням в наш храм!»

Вінницький храм святителя Луки Кримського знаходиться поруч з Подільським регіональним центром онкології і кількома лікарнями. Щодня до нього приходять ті, хто раніше ніколи або майже ніколи не ходив у церкву – важко хворі люди і їхні родичі. І, як неодноразово розповідав отець Володимир, багато з них не просто виконують «релігійні ритуали», а знаходять справжню віру в Бога.