Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. У Волинській єпархії УПЦ молитовно вшанували Божу Матір Білостоцьку


8 червня у Волинській єпахії УПЦ вшанували старовинну ікону Божої Матері “Білостоцьку”.
Святкову Божественну літургію звершили у Свято-Михайлівському храмі с. Білосток. Очолив богослужіння благочинний Локачинського округу прот. Анатолій Собуцький. Йому співслужили благочинний Білостоцького округу протоієрей Володимир Мелесь, настоятель храму ієрей Володимир Андрійчук та гості у священному сані.

За богослужінням вшановували Білостоцьку ікону Божої Матері (Всіх скорботних радість), оригінал якої до недавнього часу знаходився у цьому селі.

Довідково: Ікона належить пензлю Йова Кондзелевича – відомого Волинського іконописця. Її появу в народній пам’яті також пов’язують з порятунком від татарської навали. Тоді місцевий поміщик Семен Гулевич вирішив побудувати в Білостоці монастир, де і знаходилась ця ікона. Трапилось це в 1636-му році. Монастир тепер переформований на приходський храм, а ікона, будучи головною святинею, вшановувалась, як чудотворна, щороку прикликаючи до себе сотні прочан.

Однак, у ніч з 21 на 22 грудня 2007 році невідомі грабіжники проникли у храм та винесли з нього чудотворну ікону Білостоцької Божої Матері грецького письма, котра була датована приблизно XIV століттям.

На жаль, оригінал чудотворної ікони знайти не вдалося, відтак зараз у храмі знаходиться її копія, біля якої і сьогодні молялися віряни, просячи заступництва у Божої Матері.