Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ДНІПРО. Митрополит Іреней розповів про особливості Великодніх богослужінь в єпархії

 

15 квітня 2020 року митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней під час традиційної прес-конференції, присвяченій майбутньому святкуванню Пасхи Христової, розповів про особливості Великодніх богослужінь в Дніпропетровській області в умовах карантину. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

У зв’язку з загальнонаціональним карантином конференція проводилася в online-режимі з журналістами оперативної служби новин «Міст».

Митрополит Іриней розповів, що в умовах карантину, в кожному православному храмі в цю пасхальну ніч буде звершено урочисте богослужіння, яке розпочнеться опівночі — великодня полуночниця, хресний хід, утреня, а слідом за ними і святкова Божественна літургія.

«Святе Євангеліє за традицією буде прочитано декількома мовами, як древніх, так і сучасних. Наприкінці Літургії буде освячений Артос, а також священнослужителі в церковній огорожі здійснять освячення пасок, пасок, яєць та інших святкових приношень, — передає слова правлячого архієрея прес-служба. — Для людей, які з різних причин не зможуть взяти участь у нічному богослужінні, освячення приношень буде відбуватися в суботу вдень і ввечері, але їсти їх можна буде тільки після нічного пасхального богослужіння».

Зокрема митрополит Іриней закликав усіх дотримуватися умов карантину: хто перебуває на самоізоляції, людей старшого покоління і маленьких дітей. У кого є симптоми захворювання, потрібно звертатися до лікарів. «Не слід наражати себе та інших на ризик», — зазначив архіпастир.

Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, як керуючий Дніпропетровською єпархією, пасхальне богослужіння буде здійснювати в Свято-Троїцькому кафедральному соборі м Дніпра.

У зв’язку з загальнонаціональним карантином пряма трансляція Великоднього архіпастирського богослужіння буде здійснюватися на сайті Дніпропетровської єпархії Української Православної Церкви: http://eparhia.dp.ua та у фейсбуці; на сайті Центру Православної Культури «Лествиця» http://lestvitsa.dp.ua, а також у фейсбук порталу. Мовлення відбудеться з 23:00 до 04:00.

Наприкінці прес-конференції владика Іриней привітав городян і жителів регіону з наступаючим святом Світлого Христового Воскресіння.