Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Суд задовольнив позов священника Волинської єпархії щодо бездіяльності Державного реєстратора управління культури з питань релігій у Волинській області


14 січня, у приміщенні Волинського окружного адміністративного суду було розглянуто справу за позовом протоієрея Володимира Мелеся до Управління культури, з питань релігій і національностей Волинської обласної державної адміністрації.
Приводом до розгляду справи стало звернення протоієрея Володимира Мелеся, який нині, після протиправного захоплення храму та чисельних погроз, продовжує звершувати богослужіння у церковному будинку.
Настоятель захопленого храму звертався з офіційним запитом до Державного реєстратора, щодо підтвердження або спростування факту внесення змін до установчих документів юридичної особи – релігійної громади Казанської ікони Божої Матері Української Православної Церкви с. Садів Луцького району Волинської області.
Цей запит був надісланий ще 28 серпня 2019 року, проте протягом довгих місяців, державний реєстратор управління культури з питань релігій і національностей Волинської обласної державної адміністрації не надав відповіді на запит протоієрея Володимира.

Тому було вирішено звернутись до Волинського Окружного Адміністративного суду.

Закон один для усіх, тому згідно з українським законодавством доступ до Статутів (інших установчих документів) релігійних громад не обмежений релігійними громадами.

Статути (інші установчі документи) релігійних громад не можуть бути конфіденційною інформацією, оскільки подаються на реєстрацію суб’єктам владних повноважень.

Статути та (інші установчі документи) релігійних громад не належать до конфіденційної інформації.

У природі не існує визначеного порядку та умов щодо поширення статуту та (інших установчих документів) релігійної громади.

Чому саме є важливим перевірка та вивчення даного питання у юридичній площині, відповідь проста.

Незалежно від того, що громада захопленого храму продовжує діяти та звершувати богослужіння, певна частина Державних реєстраторів “заплющує очі” на цих людей та протизаконно перереєстровує громаду на користь нової релігійної організації, видаляючи з бази даних існуючу, яка має настоятеля та прихожан. У цих людей забирають законне право називатись релігійною організацією.

Варто зауважити, що під час судового засідання представники Волинської обладміністрації надали розпорядження колишнього голови ОДА Олександра Савченка про те що усю інформацію щодо перереєстрації релігійних громад та установчі документи відносити до конфіденційної.

Проте, не дивлячись навіть на таке розпорядження та спираючись на усі вищеперелічені факти суд вирішив – позов задовольнити:

Визнати протиправною бездіяльність Управління культури з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації щодо неналежного розгляду запиту протоієрей Володимира Мелеся №1 від 17 серпня 2019 року.
Зобов’язати Управління культури з питань релігій та національностей Волинської ОДА розглянути запит протоієрея Володимира Мелеся №1 від 17 серпня 2019 року в порядку визначеному Законом України «Про публічну інформацію».