Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Митрополит Єфрем очолив святкове богослужіння в храмі-пам’ятнику полеглим в боях воїнам-інтернаціоналістам на честь ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих»


18 лютого, в день шанування ікони Божої Матері, іменованої «Віднайдення загиблих», Митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем звершив Божественну літургію в храмі-пам’ятнику на честь ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих», який присвячений пам’яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів і розташований в парку Ювілейному Довгинцівського району Кривого Рогу.
15 лютого виповнився 31 рік як наші воїни, проявивши героїзм, доблесть, мужність і стійкість, покинули далекий Афганістан, виконавши свій військовий та інтернаціональний обов’язок. Понад 200 тисяч солдатів і офіцерів були нагороджені бойовими орденами і медалями, а 87 стали героями Радянського Союзу. Понад 3200 українців загинули смертю хоробрих. 3700 криворіжців пройшли горнило цієї війни, 175 повернулися додому інвалідами, а 53 наших земляка загинули. Тривала Афганська війна залишила після себе рану, що не загоюється, невщухаючу біль, пам’ять за загиблими друзями в серцях тих, хто повернувся до рідного дому. Духовної лікарнею, що лікує душевні рани воїнів-ветеранів, вдів, матерів і сиріт загиблих воїнів, став храм ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих».

Перед початком богослужіння, при вході в храм владику Єфрема зустрічали вихованці недільної школи, які порадували свого Архіпастиря і всіх присутніх віршами та духовними піснеспівами. Його Високопреосвященство відзначив хор недільної школи благословенною архієрейською грамотою.

Hram_Vidnaydennya_zagyblyh009За Божественною Літургією Митрополиту Єфрему співслужили намісник Криворізького чоловічого монастиря священномученика Володимира, митрополита Київського і Галицького архімандрит Володимир (Нероба), благочинний Південного міського благочіння протоієрей Володимир Борак, настоятель храму протоієрей Анатолій Бондар, чисельне духовенство єпархії та в тому числі й особливі гості священики-колишні воїни-інтернаціоналісти що воювали в Афганістані: протоієрей Богдан Табака, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці смт. Радушне Криворізького району та протоієрей Миколай Ливка, настоятель храму Стрітення Господнього м. Кривого Рогу.

Також, за богослужінням молився заступник голови Довгинцівської районної в місті ради Красножон Ю.Л..

На сугубій єктенії були виголошені особливі прохання про мир на українській землі та збереження Церковної єдності, після чого криворізький Архіпастир підніс молитву про відновлення миру в Україні. На заупокійній єктенії Митрополит Єфрем молився Господу за тих воїнів-інтернаціоналістів, що не повернулися живими додому.

Після запричасного вірша зі словами повчальної проповіді до віруючих звернувся настоятель храму святих Царственних страстотерпців м. Кривий Ріг протоієрей Олександр Кузнєцов.

По закінченні Божественної Літургії Митрополит Єфрем, у співслужінні духовенства, звершив молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом іменованим «Віднайдення загиблих». По закінченні святкового молебню Архіпастир звершив заупокійну літію по загиблим в Афганістані військовослужбовцям.

По закінченні богослужіння, Митрополит Єфрем звернувся до своєї пастви з повчальним словом, подякував настоятелю храму протоієрею Анатолію, голові Юридичного відділу Криворізької єпархії, за старанне пастирське служіння та активну роботу з духовного окормлення ветеранів-афганців і членів їх сімей, та благословив на подальші труди.

Насамкінець Високопреосвященніший владика надав усім присутнім в храмі богомольцям своє святительське благословіння.