Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

НОВІ-САД. Ієрарх Сербської Церкви: Представники Держдепу США схиляють Предстоятелів Помісних Церков до визнання «ПЦУ»


Ієрарх Сербської Православної Церкви єпископ Бачський Іриней заявив, що представники Держдепу США вимагають від Предстоятелів і архієреїв Помісних Православних Церков приєднатися до Константинопольського патріархату в питанні визнання «ПЦУ». Про це представник Сербської Церкви заявив у своєму інтерв’ю сербському виданню «Друк», опублікованому на сайті Бачської єпархії СПЦ, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

 За словами єпископа Бачського Іринея, Олександрійська і Елладська Церкви визнали розкольницьку «ПЦУ» через тиск Держдепу США.

На переконання ієрарха Сербської Церкви, проблема визнання «ПЦУ» Константинопольським патріархатом має три рівні.

Перший рівень, як відзначив владика, — це «неканонічні дії Константинопольського патріархату на канонічній території» УПЦ. Другий рівень — це «проблема розриву відносин у світовому Православ’ї в цілому». І третій рівень — криза, викликана українським церковним питанням, «серйозно скомпрометувала істинність євангельського свідоцтва Церкви про Православ’я, як перед інославними християнами, так і перед людьми інших конфесій».

Єпископ Бачський Іриней наголосив, що «головні герої» надання томосу новоствореній церковній структурі «більше не відчувають необхідність щось приховувати: на відкритій сцені, завжди задокументовані й іноді фотографовані, високопоставлені представники адміністрації США відвідують православних Предстоятелів і єпископів, зустрічаються з ігуменами древніх монастирів і відкрито вимагають від них приєднатися до Константинопольського патріархату, порушуючи устрій і канонічний порядок Православної Церкви».

Причому сербський архієрей зауважив, що представники Держдепу навіть домоглися певного успіху: «Олександрійський Патріархат і Грецька Церква визнали неправдиву “Церкву України”». «На жаль, не виключено, що до них приєднається ще одна Помісна Церква… Київ — не кінцевий пункт призначення, а просто бічна станція. З огляду на те, що вони будують паралельну ієрархію на історичних територіях автокефальних Церков, це означає, що їх метою є не тільки вся православна діаспора», — з прикрістю додав владика.