Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОЛЕКСАНДРІЯ. Відкриття, що вікрило нові свідчення про життя святого


Кожного дня ми читаємо новини, цікавимося життям інших людей. Щоденно ми молимося і вшановуємо пам’ять святих угодників Божих. Проте не кожен цікавиться їхнім життєописом, а ще менше знають тих, завдяки кому сторінки про приклад святих «оживають» перед нами.
Якщо всім цікавитися поверхнево, то деталі не так важливі, проте так часто саме вони є основоположними у правильності розуміння і достовірності викладених фактів.
Так, згідно офіційній версії, преподобний Варсонофій Херсонський народився 15 серпня 1880 року в селі Лозоватка Єлисаветградського уїзду Херсонської губернії. Бажаючи глибше вивчити життя святого та відповідні документи представниця єпархіального відділу з канонізації в Олександрійській єпархії краєзнавець Ольга Миколаївна Божко почала шукати метричний запис про народження і хрещення святого Варсонофія. Невдовзі виявилося, що село, в якому він народився, у той час входило у склад Свято-Миколаївського приходу с.Оситняжки, Олександрійського уїзду. Саме в цих метричних записах і знайшлися строки (під номером 36), що у 1883 році 18 серпня народився, а 19 — прийняв Таїнство Хрещення младенець Василь, син Григорія Петровича та Тетяни Іванівної Юрченків. Хрещення звершив священик Василь Буженицький у присутності дворянина Семена Савича Рудковського та Марії Миколаївни Максименкової.
Отже тепер ми знаємо справжню, підтверджену документально, дату народження святого Варсоновія Херсонського.

Додатковий матеріал