Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У столичний Голосіївський монастир в день пам’яті монахині Аліпії прийшли понад 100 тисяч віруючих

У Свято-Покровський Голосіївський чоловічий монастир Києва 30 жовтня, в день 31-ї річниці з дня смерті монахині Аліпії (Авдєєвої) — подвижниці, особливо шанованої православними християнами в Україні, прийшли понад 100 тисяч киян та гостей міста.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, після Божественної літургії відбулася панахида по матінці Аліпії. Також в цей день всіх гостей свята чекала традиційна святкова трапеза — роздача монастирських частування в пам’ять про черницю.

Як повідомили у Голосіївському монастирі, «всі бажаючі подякувати матінці за отриману допомогу або попросить її молитов, можуть прийти до монастиря цілодобово. До 31 жовтня доступ в її усипальницю буде відкритий всю ніч».

Монахиня Аліпія народилася 16 березня (3 березня — за старим стилем) 1905 року. Була пострижена в чернецтво в 1940-х роках у Києво-Печерській Лаврі. За смиренне несення скорбот і численні духовні подвиги Господь дарував їй дар зцілення і прозорливості.

У 1979 році монахиня Аліпія оселилася на руїнах знищеної в 1926 році Голосіївської пустині, де несла свій духовний подвиг. Сюди до неї приходило безліч людей з проханнями про зцілення і духовну допомогу.

30 жовтня 1988 монахиня Аліпія відійшла до Господа і була похована на Лісовому кладовищі міста Києва. 18 травня 2006 року з благословення Митрополита Володимира (Сабодана) тіло блаженної стариці перепоховали у Голосіївському монастирі в усипальниці під храмом на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело». Матінку Аліпію ще не причислено до лику святих, одночасно її шанування можна порівняти з шануванням православними християнами блаженної Матрони Московської.